Kinder-doodrijder van Witzenhausen is Turk – opzettelijke terroristische moord?

Door: Michael Stürzenberger.

Toen vrijdag bekend werd, dat in Witzenhausen bij Kassel een automobilist inreed op een groep kinderen en hierbij een achtjarig meisje doodde en twee andere meisjes in de leeftijd van zeven en acht jaar zwaar verwondde, rezen er weer eens de gebruikelijke vragen: Ongeluk op opzet? In het laatste geval, terrorist of psychopaat?

Ikzelf ging eerst nog uit van een ongeluk. De chauffeur had immers aangegeven, dat het hem plotseling zwart voor de ogen geworden was. Een “black-out”. Aanvankelijk klonk dat plausibel. Evenwel vertelde een goede vriend, die de stand der nieuwsberichten hierover sedert jaren intensief volgt, en al doende intussen een scherpzinnige speurzin heeft ontwikkeld, mij zondag, dat het rondom de persoon van de chauffeur verdacht stil blijft.

Vervolgens sijpelden maandag nieuwe nieuwsberichten door: Een getuige heeft verklaard, dat de chauffeur zijn wagen opzettelijk richting de groep heeft gestuurd. RTL spreekt https://www.rtl.de/cms/maedchen-8-in-witzenhausen-totgefahren-fahrer-spricht-von-blackout-ermittlungen-wegen-mordes-4858396.html van een “actieve stuurbeweging richting de kinderen”. Een deskundige ter plaatse moet deze inschatting bevestigen. Zo zijn er bijvoorbeeld op de plaats van het misdrijf ook geen remsporen gevonden.

Het resultaat van de bloedproef, die bij de chauffeur was afgenomen, zou nog niet bekend zin. De Hessische Niedersächsische Allgemeine (HNA) heeft echter vernomen https://www.hna.de/lokales/witzenhausen/witzenhausen-ort44473/witzenhausen-hessen-meadchen-polizei-unfall-auto-kinder-verletzt-kita-rettungshubschrauber-news-91082440.html, dat hij niet de indruk heeft gewekt, onder invloed van drugs of alcohol te hebben verkeerd.

Focus bericht, dat de dader een 30-jarige Turk https://www.focus.de/panorama/welt/polizei-teilt-mit-auto-erfasste-schuelergruppe-in-witzenhausen-ein-kind-gestorben_id_24376854.html is. Bild vult aan https://www.bild.de/regional/frankfurt/news/hessen-todesfahrer-von-witzenhausen-fuhr-offenbar-absichtlich-in-kindergruppe-78119650.bild.html dat zijn rijbewijs hem al een keer is afgenomen. Een tijdlang heeft hij in de Dönerzaak van zijn broer gewerkt, momenteel is hij werkeloos.

De Hessenschau meldt https://www.hessenschau.de/panorama/todesfahrer-soll-absichtlich-in-kindergruppe-gefahren-sein,witzenhausen-unfall-104.html thans de klassieker: De Turk bevindt zich volgens de politie intussen in een psychiatrische inrichting. Het bevestigt de verdachtmaking, dat de man aan een psychische aandoening leidt, die de oorzaak geweest zou zijn van de daad. Aanwijzingen voor een extremistische- of terroristische achtergrond waren tot nu toe niet voorhanden.

Bij dergelijke officiële mededelingen van overheidswege dient men intussen zeer, zeer achterdochtig te zijn. Al te grif worden zulke daden, waarbij dikwijls sprake is van een mengeling van psychische stoornissen en radicaalislamitische motieven, uitsluitend in het psycho-laadje gestopt. Hiermee slaat het door de gevestigde partijen gecontroleerde staatsapparaat twee vliegen in één klap: De bevolking wordt niet in ongerustheid gebracht door berichten over radicaalislamitische terreur, wat de AfD kiezers zou kunnen opleveren. Tegelijkertijd behoeft men zich niet openlijk bezig te houden met de gevaarlijke ideologie van de politieke Islam. Wat men schuwt als de Pest.

‘Tichys Einblick’ stelt hierover treffend vast: “Ontoerekeningsvatbaar? De rechtsstaat verkent de nieuwe terreursituatie”. Radicalisering en psychische stoornissen zouden steeds vaker optreden en zijn niet te scheiden. Beide motieven zijn gelijktijdig mogelijk. Als echter het woord “ontoerekeningsvatbaar” valt wordt welk extremistisch motief dan ook onderschat.
Schrijfster Zara Riffler zet uiteen https://www.tichyseinblick.de/meinungen/wuerzburg-schuldunfaehig-rechtsstaat-neue-terrorsituation/:

“De politiek-radicale Islam is een ideologie, die doelbewust mensen aanspreekt, die psychisch onstabiel tot psychisch zwaar verziekt zijn. Het begrip Islamisme gaat allang een terroristische organisatie te boven – in de grond hebben wij bij Islamisme te maken met een wereldwijde islamistische beweging en theologie. Islamistische misdrijven in Europa worden tegenwoordig verregaand uitgeoefend door individuele daders, wat deze juist zo noodlottig maakt. Want het is veel moeilijker om individuele daders op te sporen en achter slot en grendel te krijgen, dan een georganiseerde groep daders. (..)
Psychisch gestoorden kunnen daarnaast de tendens volgen, om hun daden een ideologische lading te geven. Hierbij gaat de radicalisering hand in hand met de psychische stoornis. Het en e motief sluit echter het andere niet uit. Integendeel: Islamistische ideologie en psychische problemen versterken elkaar vaak wederzijds.”

Frankrijk heeft in dit opzicht al duidelijk meerdere pijnlijke ervaringen moeten incasseren. Thans is, na Würzburg, mogelijk het 15.000 inwoners tellende stadje Witzenhausen, ten Noordoosten van Kassel, getroffen. Het plaatsje verkeert in shocktoestand, zoals burgemeester Daniël Herz (onpartijdig), die vroeger bij de recherche heeft gewerkt, aan Focus verklaart:

“De sfeer hier is sinds vrijdag bijzonder terneergeslagen, of het nu een ongeluk geweest is, of opzet. De wending, die de zaak genomen heeft, is verrassend. De meeste burgers nemen aan, dat er iets medisch achter zit.”

Zaak is het, de verdere onderzoekingen en het daaropvolgende juridische proces nauwlettend in de gaten te houden.

Door: Michael Stürzenberger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2021/11/kindtotfahrer-von-witzenhausen-ist-tuerke-absichtlicher-terrormord/