Door: Alex Cryso.
Voor de zelfbenoemde wereldredders is elk middel gerechtvaardigd, om bij het publiek naar behoren de tranen naar boven te laten komen. En wat ligt er dan meer voor de hand, dan maar weer eens in de oude trukendoos te duiken, er een paar oude marionetten uit te vissen en het geheel in een eigentijds jasje te steken? Little Amal is de naam van een ca. 3,5 meter grote, door meerdere personen in beweging te zetten marionet, die momenteel “on the walk”- zogezegd “op pad” is, om hierbij alles bij elkaar acht Europese landen te doorkruisen. Natuurlijk moet genoemde Amal de aandacht vestigen op de zogeheten vluchtelingencrisis, tenslotte belichaamt de zwervende stellage een negenjarig meisje uit Syrië, dat meer dan 8000 kilometen op weg naar een betere wereld bevindt.
Turkije, Griekenland, Italië, Frankrijk, Zwitserland, België, Duitsland en Groot-Brittannië mogen zich dus verheugen op hoog bezoek, dat voor de verandering nu eens niet Greta Thunberg heet. Vanaf Gaziantep, vlakbij de Turks-Syrische grens tot aan het Engelse Manchester gaat de moeizame reis, waarbij Amal op de meest verschillende openbare plekken, maar ook bij manifestaties, opduikt, teneinde de passende mate aan aandacht te wekken. Hierbij werd Amal zelfs al ontvangen door de Engelse acteur Jude Law “A.I. – Kunstmatige Intelligentie”): Kenmerkend in de badplaats Folkestone, waar al meerdere keren vluchtelingen in hun opblaasbare rubberbootjes zijn gearriveerd.
Dat dit kijkobject weer eens op bedenkelijke manier appelleert aan de kleinsten en hun politieke onschuld, ligt duidelik voor de hand. De pop moet emoties opwekken, niet tot nadenken bewegen. Zo heeft Amal haar ouders in de oorlog verloren en is zodoende een echte MOVL (= Minderjarige Onbegeleide Vluchteling), hier moeten bij de kinderen geheel natuurlijke beschermers-instincten worden gewekt. “Het is belangrijker dan ooit, om de discussie opnieuw op gang te brengen en het narratief te wijzigen. Ja vluchtelingen hebben voedsel en dekens nodig, maar ook waardigheid en een stem”, zegt Amir Nizar Zuabi, de artistieke leider van “The Walk”. Hier ziet men in eerste instantie de brug tussen culturele ambitie en sociaal-politiek engagement. Initiator van dit maffe idee zijn de Good Chance Productions in Londen, die al meerdere soortgelijke projecten hebben gerealiseerd. De gebruikelijke oproep tot meer menselijkheid, maar tevens de overwinning van de grenzen door kunst en cultuur is in het Wereldheil-jargon mee- inbegrepen, zoals altijd.
Niet weinig mensen vinden de optredens van Amal maar bizar. Herinneringen aan “De Heirscharen der Heiligen” van Jean Raspail worden gewekt, anderen stellen deze rare massa-attractie op één rij met de klimaathysterici van Extinction Rebellion.
Links:
https://www.wochenblick.at/wp-content/uploads/2021/10/imago0140167932h-2-300×160.jpg
https://www.westfalenspiegel.de/little-amal-in-recklinghausen/
Door: Alex Cryso.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://conservo.wordpress.com/2021/11/06/jetzt-lassen-die-gutmenschen-die-puppen-tanzen-mufl-marionette-little-amal-stiefelt-quer-durch-europa/