De Olympische Winterspelen in Peking en de “Zaak” Peng Shuai

Door: Peter Helmes

Ondanks de aankomende Olympische Winterspelen schijnt het autoritaire regime in Peking er geen belang bij te hebben om zijn internationale aanzien bij te spijkeren. Moslims worden in heropvoedingskampen gestopt, in Hong Kong is de democratiebeweging neergeslagen, de bedreigingen tegen Taiwan nemen toe, en andersdenkenden worden gearresteerd of verdwijnen op een vreemde manier.

Over drie maanden beginnen dus in China de winterspelen, in deze steeds meer brute dictatuur. Dit feest is slechts voor weinigen een aanleiding om te vieren. De Communistische Partij China heeft onder haar almachtige leider Xi Jinping bij haar critici de duimschroeven verder aangedraaid.

De laatste, die kennismaakte met de klauwen van de partij was de tennisspeelster Peng Shuai.Begin november had ze beschuldigingen geuit tegen een Chinese toppoliticus wegens seksueel misbruik. Sindsdien geldt de 35-jarige als verdwenen. Om druk van buitenaf bekommert China zich niet. Maar alles, wat met de zaak te maken heeft, wordt binnen China volledig verzwegen en gecensureerd.

“Volledig nieuwe vorm van collaboratie met China”

Door het verdwijnen van de tennisspeelster Peng wordt echter de morele druk op het internationaal Olympisch Comité, dat kennelijk inzet op een demonstratieve samenwerking met de Chinese leiding in de zaak-Peng, versterkt. President van het Olympisch Comité Thomas Bach zwijgt in alle talen over de verdwijning van de tennisspeelster – een houding, die bij hem geen onbekende is. Goed mogelijk, dat hij de stemming van het staatshoofd van China, Xi, uit louter economische belangen niet wil bederven.

Bach heeft “een half uur lang met haar gesproken via de video”, verklaarde het IOC dit weekeinde. Peng heeft verzekerd, dat het goed met haar gaat, maar dat ze momenteel niet gestoord wil worden. Internationale waarnemers gaan ervan uit dat het IOC zich door China’s veiligheidsfunctionarissen voor hun karretje heeft laten spannen. Een woordvoerster van de Organisatie voor de Rechten van de Mens, Human Rights Watch reageerde ontzet, zij noemde het optreden van de Duitse IOC-baas een “volledig nieuwe vorm van collaboreren” met de leiding van China.

Maar er is ook sprake van andere, moediger stemmen: In een tijd, waarin door ondernemingen, regeringen en organisaties met dezelfde belangen veel dubbelzinnigs over de heersende schendingen van de mensenrechten in China valt te vernemen, klinkt Steve Simon, voorzitter en bedrijfsleider van de Women’s Tennis Association, als de spreekwoordelijke Roeper in de Woestijn. Simon dreigde China, zich uit het land terug te trekken, ingeval de leiding in Peking de zaak van de verdwenen Tennisspeelster niet uit de doeken zou doen.

De door Peng naar buiten gebrachte beschuldigingen van seksuele intinmidatie en censuur zijn ernstig en “belangrijker dan de zaak’. Deze ene zin getuigt van veel burgermoed en zou naam moeten maken – vooral bij organisaties, die China vanuit economische belangen nog steeds de hand boven het hoofd houden. Bedoeld wordt hier bv. het Internationaal Olympisch Comité onder leiding van Thomas Bach.

Nu lijkt het, of ik over de zaak- Peng Shuai uitweid ten behoeve van een internationale politiek. De regeringen van Groot-Brittannië en van de USA b. v. hebben de Staatsleiding van China dringend verzocht, veilig te stellen, dat het goed gaat met de 35-jarige. Het Wereldverbond Vrouwentennis (WTA) toonde zich vol twijfel. Het blijft onduidelijk, of Peng op vrije voeten is en of zji werkelijk haar eigen beslissingen kan nemen, verklaarde WTA-president Steve Simon.

Het zal interessant zijn, te aanschouwen, hoe de “Zaak” Peng Shuai ad acta zal uitpakken; want Peking zal alles ondernemen om over de aangelegenheid gras te laten groeien. Een welwillend Olympisch comitë zal daarbij nauwelijks in de weg staan.

Door: Peter Helmes.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.conservo.blog/2021/11/23/olympische-winterspiele-peking-und-der-fall-peng-shuai/