Linkse Franse kandidaat voor het presidentschap: Rusland is partner, geen bedreiging

Door: Redactie ZUERST!

Parijs. Opmerkelijke posities in de Franse verkiezingsstrijd om het presidentschap: Thans heeft de kandidaat van de linkse vergaderbeweging “Le France insoumise”, Jean-Luc Mélenchon, zich in een interview duidelijk gedistantieerd van de Rusland-kritische koers van de regering Macron en zich veeleer uitgesproken voor een de-escalatie in de betrekkingen met Moskou.

Er is een dialoog nodig met Rusland, zei Mélenchon tegen de nieuwsberichtenzender France Inter. Moskou is een partner. Frankrijk zou noch in “het militaire avontuur van de Noord-Amerikanen” noch in een “nieuwe Koude Oorlog” meegezogen mogen worden. De presidentskandidaat herinnerde er daarnaast aan, dat de NATO tegen de belofte van het Westen in na het afschaffen van de USSR in het Oosten met 10 landen werd uitgebreid, en benadrukte, dat dit “door Rusland is ervaren als een bedreiging”. “Vooral, als men in Polen raketafweergeschut installeert”.

Mélencon letterlijk: Ik ben het er niet mee eens, dat men zijn woord, dat de Russische leiders gegeven is, toen hen verzekerd werd, dat het einde van het Warschaupact en het Sovjetblok er niet toe zou leiden, dat de NATO zich opdringt tot aan de Russische grenzen,, heeft gebroken.

In het Oekraïnevraagstuk sprak Mélenchon zich uit voor een open dialoog met Rusland over zijn eisen met betrekking tot veiligheid en grenzen In het Krim-vraagstuk wees hij op de mogelijkheid van een nieuw referendum, “als dit een voorwaarde is voor de vrede”. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/01/08/linker-franzoesischer-praesidentschaftskandidat-russland-ist-partner-nicht-bedrohung/