De pandemie van de Superrijken

Door: Wolfgang Hübner.

“De rijkste mensen ter wereld konden tijdens de pandemie hun vermogen op sublieme wijze vermeerderen.” Zo begint uitgerekend in de extreem op Corona gespitste FAZ een tekst https://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/arm-und-reich/oxfam-reichste-verdoppeln-ihr-vermoegen-17734358.html over het jaarlijkse rijkdomsverslag van de buitenparlementaire organisatie Oxfam.

Het is niet buitengewoon nieuw, dat Jeff Bezos (Amazon) of Bill Gates (Microsoft) of Mark Zuckerberg (Facebook) hun zonder meer al gigantische vermogen sinds het begin van het virusgebeuren qua totaalbedrag hebben verdubbeld. Minder bekend is volgens de informatie van Oxfam het bijna met 80 procent gestegen vermogen van de tien rijkste Duitsers, aangevoerd door de erfgenamen van de Aldi.

Waar grote winnaars zijn, daar zijn volgens de wetten der natuur ook verliezers. Volgens Oxfam leven er op de wereld intussen 163 miljoen mensen méér onder de armoedegrens dan vóór de pandemie van de superrijken.

De publicist Benedikt Kaiser noemt in zijn lezenswaardige Studie “Corona und Profit” https://antaios.de/buecher-anderer-verlage/institut-fuer-staatspolitik/wissenschaftliche-reihe/131583/corona-und-profit?number=241 na een nadere beschouwing van de crisis-winstmakers ook de verliezers in Duitsland: Hiertoe behoren vooral individuele zelfstandigen, de plaatsgebonden middenstand alsook gastronomie en hotelbedrijven.

En vanzelfsprekend zijn ook de vele miljoenen belasting betalers geen winnaars, want de biljoenen kostende alimentaties dan de farmaceutische industrie, alsmede de ondersteuningen voor industrie, op het gebied van verkeer, cultuur of de EU dienen door in de toekomst nog tot uitwerkende belastinguitkomsten te worden vereffend.

https://www.pi-news.net/wp-content/uploads/2022/01/thevirus.jpg

Op het voor de hand liggende idee, om de Duitse superrijken zowel als Amazon en Co. met een relevante speciale Corona-belasting op te zadelen, is tot nu toe noch bij de “knipperlicht”-regering, noch bij de oppositie opgekomen. De vaccinatieplicht-discussie is hier elke keer weer belangrijker.

“Corona und Profit” is verschenen bij het Instituut voor Staatspolitiek, verkrijgbaar via de uitgeverij Antaios https://antaios.de/buecher-anderer-verlage/institut-fuer-staatspolitik/wissenschaftliche-reihe/131583/corona-und-profit?number=241

Door: Wolfgang Hübner.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/01/die-pandemie-der-superreichen/