Razende racisme-apen? Bekende kinderliedjes regenen door de goedmenselijke censuur

Door: Alex Cryso.

Er bestaat een mooie theorie, die luidt: Wie geen problemen heeft, zoekt ze gewoon op. Onder de titel “Racisme in de kinderkamer?” publiceerde ZDFKultur in zijn rubriek “around the world” een paar dagen geleden een Instagram-post, om hierbij bekende kinderliedjes te checken op zogenaamd racistische of discriminerende inhoud. Nadat reeds de negerzoen, de zigeunersaus, werden het zwartrijden of de Moren-apotheek (grootschalige Duitse keten van apotheken met het hoofd van een ‘Moor’ boven de deur i. p. v. een ‘gaper’ – vert.) werden gefileerd, zijn nu ook “Wie heeft de kokosnoot gestolen” of “Drie Chinezen met de contrabas” het haasje.

Welke link het ZDF van de razende apenbende, die vanwege het genoemde object overhoop ligt, naar het racisme trekt, blijft letterlijk in het duister. In het hele lied duikt geen enkele Bosjesman op en ook geen andere Afrikaan, alleen de olifant en de apenbaby. Het Tweede Duitse Televisienet spreekt niettemin van van “racistische stereotypes tegen mensen met een donkere huidskleur,”, “kolonialistische clichés”, en “erbarmelijke criminele apen” en men moet al zeer ver uithalen, om metterdaad dergelijke steken onder water te ontdekken: Namelijk niet één.

“Bij apen automatisch denken aan zwarte mensen is een ongehoorde ontsporing waarvoor het ZDF excuses zou moeten maken,”zo schreef de Berliner Zeitung over het pijnlijke voorval. “Van louter Wokeness (de gemotiveerde vorm van het zedenbewakerschap) heeft het ZDF op Instagram zwarte mensen op één lijn gesteld met Apen”, oordeelde zelfs de taz. “Kritiek op seksistisme, homofobie, antisemieten, Duits-vijandigen, gedeeltelijk Islamitische liederen in gangster-rap is nauwelijks te horen. Nee, dán op een onschuldig kinderlied, waarin ook met veel fantasie de beschuldigingen werkelijk moeizaam na te trekken zijn”, wond de Duits-Israëlische psycholoog Ahmad Mansour zich op.

Maar, zoals gezegd: Ook de drie Chinezen met de Contrabas komen er niet mee weg. Hier ging het om de verbastering van taalfouten, anti-Aziatische ressentimenten en het opnieuw van stal gehaalde drogbeeld, dat immigranten buitengewoon vaak met de politie te maken krijgen. In de slideshow bovendien vertegenwoordigd: Het misschien oorspronkelijk uit Marokko afkomstige “Aramsamsan”, waarin zogenaamd de Arabische taal door de cacao wordt getrokken en het zodoende een “minachting van de Islam” voorstelt. Iets dergelijks is het bij “c-a-f-f-e-e” waarin wordt gewaarschuwd voor het genieten van koffie, om tegelijkertijd met zwaar beledigende begrippen als “Turkendrank” of “muzelman” rond te strooien. Wie wil, kan zelfs het woord “aap” uit de songtitel lezen, waarmee we weer bij de kokosnoten beland zouden zijn.

Daarnaast staat Duitsland met zijn anti-discriminatiekoorts allang niet meer alleen: In Canada werden al 5000 boeken, comics en lexicons verbrand, waaronder Asterix, Pocahontas, Lucky Luke of Kuifje en Bobbie. Aanleiding was de anti-racisme-actie van een schoolautoriteit, die al in2019 had plaatsgevonden, maar pas eind vorig jaar bekend werd gemaakt. Vooral de oorspronkelijke inwoners van Amerika zouden volledig verkeerd zijn neergezet, zo heette het in de motivatie. In Duitsland zorgde de kleine Afrikaan “Jim Button en de locomotiefmachinist” al voor geestelijke verwarring bij de linkse goedmensen, in Nederland deed Zwarte Piet, het hulpje van de aldaar gevierde St. Nicolaas, dit en ook de kinderfilm “Home alone, lost in New York” uit 1992 diende vanwege de zogenaamd racistische taal in een nieuw, onvervangbaar Duits te worden nagesynchroniseerd.

Links:
https://www.sueddeutsche.de/kultur/kinderlieder-rassismus-affen-rasen-durch-den-wald-1.5511068
https://de.wikipedia.org/wiki/Die_Affen_rasen_durch_den_Wald
https://www.24hamburg.de/stories/rassismus-vorwurf-kinder-sollen-wer-hat-die-kokosnuss-geklaut-nicht-mehr-singen-91239347.html
https://www.24hamburg.de/niedersachsen/weil-rassistisch-buecher-von-asterix-tim-struppi-und-pocahontas-verbrannt-zr-91031554.html

Door: Alex Cryso.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.conservo.blog/2022/01/26/rasende-rassismus-affen-bekannte-kinderlieder-hageln-durch-gutmenschliche-zensur/