“World Hijab Day”: Hijab & Co worden omgelogen tot hèt symbool van vrouwenemancipatie

Door: David Berger.

De organisatie “World Hijab Day” roept vandaag, 1februari op tot internationale dag van de vrouwelijke versluiering. De welbekende islamitische activiste voor de mensenrechten, Seyran Ates, heeft er kritiek op dat hiermee een van de oorzaken voor hun gewelddadige onderdrukking wordt omgelogen tot een symbool van vrouwenemancipatie. Onze tweet van de dag:

“Terwijl het grootste deel van de over de hele levende islamitische vrouwen zelfs niet het recht wordt toegestaan om over het dragen van de hoofddoek met zelfbeschikking te beslissen, aangezien een weigering voor hen geweld of de dood zou betekenen, wordt het door organisaties als “World Hijab Day” omgelogen tot symbool van de vrouwenemancipatie.

Seksualisering van het vrouwelijk lichaam

Daarnaast is het tegendeel het geval: Omdat de Hijab het vrouwelijk lichaam seksualiseert is hij juist een van de oorzaken voor hun gewelddadige onderdrukking. Ook voor de internationale situatie lijken de ‘Datteltäter’ (groep van vier vrouwelijke cabaretiers – vert.) geen oog te hebben. De door deze zelfbenoemde “feministes” prijsgegeven en vergeten vrouwen dient vandaag en op alle andere dagen op onze solidariteit te kunnen rekenen.

Onder de hashtag #LetUsTalk en #FreefromHijab hebben zij, die zich hebben kunnen bevrijden van de hoofddoek, de laatste weken hun geschiedenis verteld.

De patriarchale dwang afschudden

Ik ben blij, dat het voor deze vrouwen thans alle dagen #NoHijabDay is en wens ieder ander,, of zij nou in Duitsland woont of in de Islamitische Republiek Iran, net evenzeer deze mogelijkheid: Het kunnen afwerpen van de patriarchale dwang en te kunnen leven met zelfbeschikking, zonder dat conservatieve bewakers (M/V) van de goede zeden hen op de nek springen.

https://twitter.com/SeyranAtes?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1488463738890067968%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fphilosophia-perennis.com%2F2022%2F02%2F01%2Fworld-hijab-day-hijab-missbraucht%2F

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2022/02/01/world-hijab-day-hijab-missbraucht/