Na het verbod op RT Deutsch: Kremlin verbiedt in Rusland ‘Deutsche Welle’

Door: Redactie PI.

Een dag na het verbod op de Russische staatszender RT DE in Duitsland reageert het Kremlin: Er is een uitzendverbod voor de ‘Deutsche Welle’. Het correspondentiebureau wordt gesloten.

Rusland heeft de ‘Deutsche Welle’, de buitenlandse zender van de Bondsrepubliek Duitsland, een uitzendverbod opgelegd. Bovendien besliste het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken tot het sluiten van het Correspondentiebureau in Moskou en onttrekking van der accreditaties van de journalisten. Hiermee reageerde Rusland op een uitzendverbod van het Duitstalige programma van zijn staatszender RT DE.

Dientengevolge is de verbreiding van het Russischtalige programma van de ‘Deutsche Welle’ via de satelliet en alle andere zendwegen, deelde het ministerie mee. Daarnaast wordt een procedure ingeleid, teneinde de ‘Deutsche Welle’ te verklaren tot “Buitenlands Agent”. Over verdere stappen zal binnenkort worden bericht, heette het voorts.

Peskow: Aanslag op de vrijheid van het woord

In Duitsland hebben de regelaars van de verantwoordelijke Commissie voor Toelating en Controle (CTC) bij de media-instellingen de manifestatie en de verbreding van het televisieprogramma RT DE verboden. Als reden voor het op woensdag afgekondigde verbod werd het ontbreken van een zendingslicentie aangevoerd.

Het Kremlin sprak daarentegen donderdag van een aanval op de menings- en persvrijheid. “De toestand is volkomen duidelijk: Een Russisch massamedium, ik zou zelfs zeggen, een internationaal massamedium, wordt het uitzenden in Duitsland verboden. Dat is niet meer of minder dan een aanslag op de Vrijheid van het Woord”, zei woordvoerder Dimitri Peskow volgens het persbureau Interfax.

RT – het voormalige Russia Today – zendt bv. uit in de VS en andere landen, ook in het Spaans en Arabisch en ziet zijn Duitstalige programma als bijdrage aan de verscheidenheid van mening in Europa.

Door: Redactie PI.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/02/nach-rt-deutsch-sperre-kreml-verbietet-deutsche-welle-in-russland/