Polen wijzen Afrikanen aan de grens af

Door: Manfred Rouhs.

Oekraïne hier, oorlog daar: Wie naar Polen wil reizen, moet zijn identiteit bewijzen door middel van het arsenaal aan geldige papieren. Dat geldt voor iedereen, ongeacht de huidskleur.

Omdat aan de Poolis-Oekraïense grens sporadisch niet alleen, maar ook mensen van Afrikaanse afkomst, die geen geldig reisdocument hadden, werden affgewezen, ziet de Poolse douane zich thans geconfronteerd met beschuldigingen van Racisme. Clayson Monyela, die voor het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt, schuimbekte op Twitter tegen Polen:

“Zuid-Afrikaanse studenten en andere Afrikanen worden aan de Oekraïens-poolse grens lelijk te pakken genomen.”

Een duidelijk bewust vaag gehouden formulering, die de kern van het probleem versluiert. Een woordvoerster van de Poolse grensbeveiliging werpt hem tegen:

“De ambtenaren van de Poolse Douane helpen allemaal mensen, die vluchten uit het oorlogsgebied van de Oekraïne. De nationaliteit speelt geen rol.”

Dit bericht de “Zeit” https://www.zeit.de/politik/ausland/2022-02/gefluechtete-ukraine-rassismus-grenzschutz-polen onder verwijzing naar de DPA, en de krant voegt er aan toe:

“Op de sociale media werden dit weekeinde video’s gedeeld met scènes aan de Pools-Oekraïense grens. Enkele Afrikaanse vluchtelingen hadden de beschuldiging opgeworpen, aan de Oekraïense kant van de grens dagenlang in de kou en zonder verzorging door douanemannen te zijn verhinderd om de grens over te steken – terwijl blanke vluchtelingen haar wèl mochten oversteken.”

Louter van buitenaf beschouwd kan dat kloppen. Dan heeft mogelijk de blanke reiziger een pas, ja, dan mag je er door. Heeft een zwarte reizende geen pas, dan wordt hij teruggestuurd. Dat is niet alleen geen racisme, nee, daarentegen is het volkomen logisch: Niemand heeft het recht om zonder geldige papieren een ander land binnen te gaan, ook niet, als men uit Afrika afkomstig is.

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/02/polen-weisen-afrikaner-an-der-grenze-ab/