Gudrun Ensslin: Steinmeier vergoelijkt politieke moordenares en terroriste

Door: David Berger.

“Ik ben niet neutraal, als het om het thema democratie gaat” (F. W. Steinmeier)

Prijzende woorden voor de RAF-terroriste Gudrun Ensslin vond de Duitse president Frank-Walter Steinmeier in een schriftelijke felicitatie voor de 80ste verjaardag van de filmregisseuse Margaretha von Trotta. Na talloze protesten op de sociale media bestempelde de binnenlandse politieke woordvoerder van de AfD-fractie in het Duitse Parlement, Godfried Curio, dit als een schandaal. Intussen is het geschrevene op de officiële site van de Duitse president niet meer te vinden.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier is zoals bekend goed voor elk schandaal, wat uit links-extremistische hoek afkomstig is. Zijn meest recente gelukwensen openbaarden evenwel nog weer eens een trap van vergelijking:

“In een felicitatiebrief aan een regisseuse prijst hij onder andere de ‘grote intelligentie’ en ‘persoonlijke kracht’ van Gudrun Ensslin en haar “uitgesproken wil om zowel de maatschappelijke als de politieke verhoudingen te veranderen’.” – aldus Curio.

Ensslin: “Grote intelligentie, persoonlijke kracht, en een uitgesproken wil om te veranderen”

In de brief van Steinmeier heet het:

“‘Film hoort voor mij bij het leven – Ik film, om te overleven’, heeft u ooit gezegd. Met het handschrift, dat u eigen is, maakt u nieuwe gezichtspunten mogelijk, in het bijzonder op grote vrouwen in de wereldgeschiedenis, die zich te weer stellen tegen de schendingen en onrechtvaardige verlangens van hun tijd met grote intelligentie, persoonlijke kracht en een uitgesproken wil om de maatschappelijke zowel als politieke verhoudingen te veranderen. Of het het leven van Gudrun Ensslin, Rosa Luxemburg, Hildegard von Bingen of Hannah Ahrend betreft – aan al deze vrouwen en aan vele anderen heeft u onvergetelijke filmische portretten gewijd. Films als ‘Die bleierne Zeit’ of “Die verlorene Ehre der Katharina Blum’ zijn tot mijlpalen van de De Duitse bioscoopgeschiedenis geworden. Ze blijven voor eeuwig in onze cineastische gedachtenis. U heeft met uw werk bijgedragen aan het culturele aanzien van ons land. Hiervoor bedank ik u vandaag hartelijk.”

Curio brengt het volgende punt in het bijzonder naar voren: “Aldus beschrijft ons staatsopperhoofd de mede-oprichtster en belangrijkste protagonist van de terroristische organisatie RAF, die zelf verantwoordelijk is geweest voor talloze bomaanslagen, waarbij vele dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Daarvoor werd ze gerechtelijk tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld.”

De immers “bekende links-extremistische voorliefde” van Steinmeier heeft met deze vergoelijking van een politieke moordenares definitief een grens overschreden: “Meneer Steinmeier, treedt u af!”

“Dat is heel duidelijk een vergissing”


Tichy’s Einblick https://www.tichyseinblick.de/daili-es-sentials/bundespraesident-ensslin-wuerdigung/ voegt er aan toe, dat ook de overeenkomstige bewieroking van Rosa Luxemburg nauwelijks passend is voor een staatsopperhoofd: “Luxemburg behoorde in 1919 tot de Communistische functionarissen, die in Duitsland een staatsgreep aanvoerden ter oprichting van een Communistische dictatuur naar het voorbeeld van de Sovjet-Unie.

Intussen is de brief op de officiële site van de Bondspresident niet meer te vinden. De woordvoerster van Steinmeier hierover: “Dit is heel duidelijk een vergissing. Een veroordeelde moordenares hoort niet in dit rijtje thuis. Wij verontschuldigen ons en zullen de felicitatiebrief corrigeren.” Over Rosa Luxemburg overigens geen woord.

Hoe kan er zoiets gebeuren bij iemand die de hoogste post in dit land bekleedt?

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2022/03/04/gudrun-ensslin-steinmeier-verharmlost-politische-moerderin-und-terroristin/