VS: Woke antiracisme in de verdediging

Door: Manfred Rouhs

Het woke antiracisme raakt daar politiek onder druk, waar het is ontstaan – in de Verenigde Staten van Amerika. Dit bericht de”Neue Züricher Zeitung” https://www.nzz.ch/feuilleton/abgruende-der-critical-race-theory-ld.1675061, voor welke de bekende publicist Josef Joffe in de pen geklommen is.

De neergang van het Amerikaanse antiracisme begon uitgerekend in San Francisco, het globale eldorado van de goed- en betermensen. Aldaar bliezen eigendomsdelicten van zwart-Afrikaanse VS-burgers decennialang de misdaad statistiek op, tot de wetgever uitkomst bracht en de diefstal van goederen ter waarde van minder dan 950 Dollar reduceerde van “misdrijf” naar een “overtreding”. Het gewenste succes scheen vervolgens doorslaand te zijn:

Zeer geëngageerd compenseerden sociaal gedeclasseerde VS-burgers welstandsverschillen met eigen initiatieven en laadden hun winkelwagen vol met waren ter waarde van minder dan 950 dollar die ze vaak zielsvergenoegd zonder te betalen de winkel uitreden. Desondanks daalde het percentage zwarte bajes-ingezetenen, omdat “overtredingen” niet langer met gevangenisstraf worden bedreigd.

Leek allemaal goed en wel, maar vervolgens kwam het kwade ontwaken. “Het aantal winkeldiefstallen was zo sterk toegenomen, dat de drogisterij-marktketen Waalgreens 17 filialen in de stad moest sluiten”,, schreef “Bild” in mei 2021 over de situatie in San Francisco https://www.bild.de/politik/ausland/politik-ausland/diebstahl-welle-drogeriekette-macht-17-filialen-in-san-francisco-dicht-76513632.bild.html. Niet alleen Walgreens sloot filialen. Andere winkelketens volgden, en op veel plaatsen in het metropool valt er niet alleen nog nauwelijks iets te stelen, maar ook nog nauwelijks iets te kopen.

Wat betreft de scholing is het niet beter.

Naast dure elitescholen, die alleen rijke Amerikanen zich kunnen veroorloven, zijn er openbare, gratis scholen, die met behulp van toelatingsexamens een bepaald prestatieniveau garanderen. In de arbeidswereld hebben ze een goede naam. Vele zwarte scholieren doorstaan de opnametoets echter niet, terwijl blanken en Aziaten de begeerde plaatsen grotendeels onder elkaar verdelen.

Hieraan wilden woke antiracisten in de school-boards een einde maken en de betere scholen zonder toelatingsexamen openen voor zwarten. Dit mislukte. Want in de VS worden niet alleen de president en de plaatselijke Sherrif gekozen, maar ook de leden van de school-boards. Op de aankondiging van de antiracisten, om de privileges van de beter presterende leerlingen te willen beteugelen, volgde in februari 2022 hun wegstemming.

Ze hebben de lat te hoog felegd. Josef Joffe ziet hun felle wegzwemmen en legt hun operette-logica bloot:

“Racisme maakt deel uit van het blanke DNA. De blanke kan het niet van zich afschudden, omdat hij niet begrijpt, hoe verdorven hij is. Geen uitweg. Zegt iemand ‘Ik ban geen racist’, dan bewijst hij slechts, dat hij er een is. ‘Black Lives Matter’ is correct; ‘All lives Matter’ is racisme.”

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/03/usa-woker-anti-rassismus-in-der-defensive/