Rudi Thurow: Bekende vlucht-Vopo overleden.

Door: Redactie PP.

Hij stierf op een dag in januari, net als zijn decennialange mentor Rainer Hildebrant (09.01.2004): Zoals nu pas bekend werd, stierf op 9 januari 2022 in Berlijn de op 16 Augustus 1937 in Leipzig geboren- en in 1962 bij Kohlhasenbrück in Berlijn gevluchte voormalige DDR-grenssoldaat Rudi Thurow op de leeftijd van 84 jaar.

Nadat het lang verloochende schietbevel ook voor zijjn eenheid van kracht werd, vluchtte de toenmalige onderofficier samen met drie burgers in februari 1962 naar West-Berlijn en behoorde daarmee tot de hierdoor buitengewoon bekend geworden ge-uniformeerden van de “Eerste Arbeiders- en boerenstaat”, die na de bouw van de muur in augustus 1961 de vrijheid tegemoet vluchtten. Thurow had volgens eigen zeggen stiekem naar de zender RIAS geluisterd en meegekregen, hoe intussen steeds opnieuw vluchtelingen door het geschut van DDR-grensbewakers om het leven waren gekomen. Door middel van zijn vlucht wilde hij zich aan een dergelijke belastende situatie onttrekken.

De voormalige Muur-grensbewaker werd een vlucht-helper

Thurow was ook als vlucht-helper tot 1975 actief in verschillende vluchthulpgroeperingen en hielp aldus met succes honderden DDR-burgers bij hun vlucht naar de vurig verlangde vrijheid. Deze activiteit, in Stasi-jargon beschreven als “misdadige handelingen tegen de DDR”, bleef uiteraard niet onopgemerkt. Het MfS (Ministerie voor Staatsveiligheid) begon een “intensieve voorlichting”, zoals zou blijken uit de later toegankelijk geworden documenten van de Stasi.

Rainer Hildebrandt, de oprichter van het Muurmuseum “Huis aan Checkpooint Charlie”, creëerde voor Ruudi Thurow al snel met deze brochure een gedenkteken. Der oorspronkelike plan om Thurow te ontvoeren en hem een bestraffing te laten ondergaan, werd later gewijzigd in een “maatregeel ter liuidatie”.

In een “geschikt” bevonden omgeving in Berlijn-Zehlendorf moest een roofmoord worden voorgewend, moest de afvallige DDR-soldaat bij nacht met een hamer worden doodgeslagen.

Thurow werkte zich na de Hereniging door zijn Stasi-documenten heen en kwam achter de identiteit van de beoogde dader. Het toenmalige moordbevel was ondertekend door niemand minder dan de Stasi-Generaal-Majoor Karl Kleinjung. De pogingen om met de toenmalige daders in gesprek te komen faalden ook in de zaak-Thurow. Met een TV-team had deze gepoogd, de achtergronden van zijn toenmalige vervolging aan het licht te brengen. Dit mislukte door de consequente weigering van de deelnemers om zich uit te spreken
.

Gerechtelijk onderzoek tegen opdrachtgever moord afgelast

De Berlijnse generale Justitie lastte aan het einde van de jaren ’90 ook het gerechtelijk onderzoek tegen Stasi-Generaal-Majoor Kleinjung en de anderen in hier vanwege het plan voor de moord op Thurow af. De motivering hiervoor: De moord was niet uitgevoerd. Hoe dan ook werd aan de andere kant het werk van de voormalige DDR-onderofficier in 2012 onderscheiden met het Kruis van Verdienste aan het Lintje van de Bondsrepubliek Duitsland.

Thans heeft Thurow het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. In Memoriam zal hij zijn begeleiders, vrienden en voormalige vluchtelingen bijblijven als een rechtlijnig, eerlijk en door zijn overtuigingen gekenmerkt mens, die het gelukt is, om zich aan de misleidende attitudes van een onmenselijk systeem niet alleen te onttrekken, maar dit ook effectief te bestrijden door succesvolle vluchthulp-acties. Wij zullen hem blijvend herinneren als onderofficier van de DDR-bewakingstroepen, die door zijn bewogen verzet heeft bewezen, dat de geest van ene Graaf Schenk von Stauffenberg het executiepeloton heeft overleefd.

Oorspronkelijke publicatie: https://redaktionhoheneckerbote.wordpress.com/

Door: Redactie PP.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2022/03/24/rudi-thurow-bekannter-flucht-vopo-verstorben/