Poetins vriendelijke valkuil

Door: Wolfgang Hübner.

In een telefoontje met Bondskanselier Olaf Scholz zou de Russische president Vladimir Poetin hebben aangeboden https://www.tagesschau.de/wirtschaft/weltwirtschaft/putin-gaszahlungen-euro-101.html, dat de gasleveringen van zijn staat ook ná de eerste april verder in euro’s zouden kunnen worden betaald. Het bij de niet door de sancties getroffen Gazprombank uitstaande geld wordt door deze ingewisseld voor Roebels. Met deze regeling zouden beide kanten hun belangen bewaren: Duitsland blijft het energie-worst case scenario bespaard Rusland kan meer dan in het verleden, inzetten op de roebel en de eigen veiligstelling verder versterken.

Eigenlijk zou een dergelijke overeenkomst in feite reeds een beduidende afzwakking zijn van het sanctiewapen van het westelijk front tegen Rusland. Daarom zal het niet ontbreken aan kritiek op een dergelijke Duits-Russische handel, in het bijzonder niet door de regering in Kiev zowel als van de kant van Polen en waarschijnlijk ook vanuit Washington.

Evenwel beslist Scholz in het belang van Duitsland, als hij zich daardoor niet van de wijs laat brengen. Een halt toeroepen op Russische gasleveringen zou voor Duitsland onafzienbare gevolgen hebben, zowel voor de bevolking alsook voor de industrie.

Weliswaar kan het aanbod van Poetin algemeen worden beoordeeld als valkuil met tweedelingspotentieel. Het is er hoe dan ook één van vriendelijkste soort. Want zelfs de meest fanatieke Ruslandhaters kunnen niets offreren, wat de gasleveranties vanuit het Oosten ook maar bij benadering zou kunnen vervangen. De kanselier verdient in deze kwestie de onbeperkte ondersteuning van iedereen, die nog de zin voor de sociale- en economische realiteit heeft weten te bewaren.

Overigens was het al voor de oorlog voor de Gazprombank mogelijk, de Duitse overmakingen voor gas in te wisselen in Roebels. Dientengevolge blijft vooreerst alles bij het oude. En dat is voor de Duitsers goed nieuws.

Door: Wolfgang Hübner.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/03/putins-freundliche-falle/