Bundeswehr aan de limit: Leveringen aan de Oekraïne brengen het verdedigingsvermogen in gevaar

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. Niet alleen Melnyk, de Oekraïense ambassadeur in Duitsland, maar ook talloze politici van de Berlijnse partijen in het Parlement willen liever vandaag als morgen ook zwaar militair materiaal ter ondersteuning aan de Oekraïne sturen. Hierbij is bv. sprake van pantserhouwitsers en “luipaard”- pantsers. Evenwel wordt dit nu tegengesproken door de Bundeswehr – de leveringen zouden het inzet vermogen en het zich houden aan de NATO-verplichtingen in gevaar brengen, verklaarde de plaatsvervangende Inspecteur-Generaal van de NATO Markus Laubenthal in ZDF-“Morgenmagazine”.

Concreet in gevaar gebracht zou het inzettingsvermogen in het kader van de NATO- verplichtingen met momenteel 13.000 en in het volgende jaar 16.000 Duitse soldaten zijn, en: Wij zouden geen mogelijkheid meer hebben, om te reageren op eventuele gebeurtenissen, en dat zou het verdedigingsvermogen toch aanzienlijk verzwakken.”

Een belangrijk deel van bv. de verdedigingstank “Marder” is tevens benodigd, om vervangende delen voor de inzet klaar te maken. “Dit betekent, dat wij ons zogezegd vanuit de vloot bedienen, zodat wij het deel, dat wij vervolgens metterdaad inzetten in onze NATO-verplichtingen en momenteel aan de oostflank van de NATO, zodat wij die ook kunnen bevechten”, zei de Luitenant-Generaal en wees op de hiaten in het materiaal, die zijn ontstaan als gevolg van eerdere besparingen bij de Bundeswehr.

Daarnaast vereist de bediening van de gecompliceerde gevechtssystemen onder oorlogsvoorwaarden een grondige opleiding vooraf. Het is niet zo, dat wie bekend is met welke verdedigingstank dan ook, dit voertuig vervolgens ook kan bedienen.

Gevraagd naar de mogelijkheid van een spoed-opleiding zei Laubenthal: “Men kan snel zijjn, maar niettemin is het dan nog steeds een kwestie van weken. En ten tweede moet dit toestel immers ook in elkaar worden gezet, en moet het kunnen worden verzorgd, met vervangende delen.”

Eerder heeft Bondskanselier Scholz zich reeds m. b. t. de kwestie van de Duitse materiaalleveranties nogal terughoudend uitgelaten en eveneens geargumenteerd met de voorhanden zijnde capaciteiten. Van leveringen uit bestanden van de Bundeswehr zou nog nauwelijks sprake zijn. “Intussen moeten wij hier erkennen, dat de mogelijkheden, die wij hebben, hun grenzen hebben bereikt”, zei Scholz. (he)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/04/21/bundeswehr-am-limit-lieferungen-an-die-ukraine-gefaehrden-die-verteidigungsfaehigkeit/