Prof. Michael Hudson: Waarom de Oekraïne-oorlog er is

Door: Wolfgang Hübner.

De Amerikaanse economische wetenschapper Michael Hudson, professor aan de universiteit van Kansas City in Missouri, heeft onlangs naar aanleiding van de oorlog in de Oekraïne een analyse gepubliceerd van de economische motieven en achtergronden, die in Duitsland is verschenen op het internetforum van “Multipolar”. Aangezien de niet-vergoelijkende analyse van Hudson van grote betekenis kan zijn om de momentele en ook de toekomstige ontwikkelingen te begrijpen, maar “Multipolar” helaas vanwege zijn voortdurend zeer pretentieuze teksten slechts een geringe verbreiding kent, vat ik hier de belangrijkste bevindingen van de Amerikaanse econoom samen, maar beveel ik tevens het lezen van de volledig vertaalde tekst aan.

 1. Het is nu duidelijk, dat de huidige escalatie van de nieuwe Koude Oorlog al meer dan een jaar geleden werd gepland. Het plan van de VS om Nord Stream 2 te blokkeren, maakte deel uit van de strategie om West-Europa (de NATO) te verhinderen, door gemeenschappelijke handel met China en Rusland en door wederzijdse investeringen tot welstand te komen.”
 2. “De strategie van de VS bestaat eruit, de meest waarschijnlijke economische bondgenoten van China, in het bijzonder Rusland, Centraal-Azië, Zuid-Azië en Oost-Azië, naar de zijlijn te dringen”.
 3. “In Rusland zag men de grote kans, een dergelijke partner te isoleren, zowel van China als van de NATO-euro-zône. Een serie steeds scherpere – en gewenst dodelijke – sancties werden uitgewerkt tegen Rusland, teneinde de NATO te verhinderen, met dit land handel te drijven.”
 4. “Zo werden de Russischtalige regio’s Donetzk en Luhansk met toenemende intensiteit beschoten, en toen Rusland nog steeds niet reageerde werden volgens de berichten plannen gesmeed voor een grote showdown, die eind februari, moest beginnen – te beginnen met een door VS-adviseurs georganiseerde en door de NATO bewapende blitz-aanval in de West-Oekraïne.”
 5. “De preventieve verdediging door Rusland van de twee oost-Oekraïense provincies … werd gebruikt als aanleiding voor het afkondigen van het door de VS geconcipieerde sanctie-programma, dat wij nu meemaken.. West-Europa heeft plichtsgetrouw meegedaan. In plaats van Russisch gas, olie en levensmiddelen te kopen, zal men deze van de Verenigde Staten betrekken, tezamen met sterk toegenomen import van wapens.”
 6. Hudson onderzoekt de economische aspecten van de situatie en de voor Europa, in het bijzonder voor Duitsland, extreem negatieve uitwerkingen: in de handel, in de energievoorziening en bij de militaire bewapening: “Deze drie handelsdynamieken zullen allemaal de dollar sterker maken ten opzichte van de euro.”
 7. Voor Europa voorziet Hudson, “dat de kosten van de dollar ter financiering van zijn groeiende handelstekort met de Verenigde Staten voor olie, wapens en levensmiddelen zullen exploderen. De kosten in euro’s worden nog nog groter, als de valuta ten opzichte van de dollar ineenstort. De rentepeilen zullen stijgen, investeringen zullen afremmen en Europa nog afhankelijker maken van invoer. De euro-zône zal verworden tot een economische doods-zône.”
 8. “Naast de economische verovering van Europa proberen de Amerikaanse strategen, de landen van Afrika, Zuid-Amerika en Azië op soortgelijke manier als het voor Europa is gepland, te blokkeren en te begrenzen.”
 9. “De wereldeconomie staat in brand en de Verenigde Staten hebben zich voorbereid op een militair antwoord en op het benutten van hun eigen olie- en exporthandel als wapen. Ze verlangen nu van elk land, te beslissen, bij welke kant van het nieuwe IJzeren Gordijn het zich wil aansluiten.”
 10. “Voor welke kant zullen de landen kiezen: voor hun eigen economische belangen en hun sociale samenhang of voor de Amerikaanse diplomatie, die hun politieke leiders wordt aangeraden?”
 11. “Hoe lang zal het ten aanzien van al deze politieke inmenging en media-propaganda duren, tot de rest van de wereld erkent, dat er een globale oorlog aan de gang is, die zich uitbreidt tot een Derde Wereldoorlog?”

De volledige tekst valt te lezen op https://multipolar-magazin.de/artikel/der-dollar-schluckt-den-euro.

Door: Wolfgang Hübner.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/05/prof-michael-hudson-warum-es-den-ukraine-krieg-gibt/