Voor de vrede: Paus wil reis naar Poetin maken

Door: David Berger.

Paus Franciscus is van plan, naar Moskou te reizen. “Ik moet een ontmoeting met Poetin hebben”, aldus Paus Franciscus in een interview met Luciano Fontana, de hoofdredacteur van het Milanese dagblad “Corriere della Sera”. Hiermee onderscheidt hij zich van de meeste regenten in Europa en de VS,, die deze oorlog eerder willen stimuleren dan stoppen.

Na 20 dagen oorlog zou hij Kardinaal Pietro Parolin (staatssecretaris in het Vaticaan) hebben verzocht, “aan Poetin de boodschap over te brengen, dat ik bereid ben, om naar Moskou te reizen. (…) Wij hebben nog geen antwoord ontvangen en wachten daarop, hoewel ik vrees, dat Poetin op dit moment niet naar deze ontmoeting kan en wil komen. Maar hoe kan een dergelijke bruutheid anders worden gestopt?

Geen reis naar de Oekraïne

Een reis naar de Oekraïne wijst Franciscus – vermoedelijk tot ergernis van Zelenski en de zijnen – af: “Ik heb het gevoel,, dat ik niet naar de Oekraïne moet reizen.” Impliciet laat de Paus zo ook zien, hoe hij over de vredeswil van de momentele Oekraïense regering denkt.

Bovendien beroept de Paus zich op een ontmoeting met de Hongaarse minister-president ViKtor Orban, die hem een paar dagen geleden heeft verteld, dat de Russen op 9 mei de oorlog zouden willen beëindigen: “Ik hoop, dat dit zo is, aldus zou men tevens de huidige escalatie kunnen begrijpen. Want nu gaat het niet alleen om de Donbass, maar ook om de Krim, om Odessa, om het ontnemen van de Haven aan de Zwarte Zee aan de Oekraïne. Ik ben een pessimist, maar we moeten er alles aan doen, om de oorlog te beëindigen.”

Orthodoxe patriarch te zeer afhankelijk van de staat

Pogingen om in te werken op de Russisch-orthodoxe patriarch Kyrill in de zin van de vrede, zijn allemaal mislukt: “Gedurende de eerste 20 minuten heeft hij me alle rechtvaardigingen voor de oorlog voorgelezen. ik luisterde en zei: ‘Ik begrijp dat allemaal niet, Broeder, wij zijn geen staatsclerici, wij kunnen geen gebruik maken van de politieke taal, maar van die van Jezus. Wij zijn herders van hetzelfde Volk van God. Daarom moeten wij zoeken naar de wegen van de Vrede en het wapengekletter afschaffen.’ Een patriarch kaan geen misdienaar van Poetin worden.”

Dit toont opnieuw de grote voordeel aan van de rooms-katholieke kerk die internationaal en onafhankelijk van welke staat dan ook is geconstrueerd – zij kan een totalitarisme van de staat en zijn machtsbelustheid, die steeds weer uitmonden in geweld, weerspreken.

Door: David Berger.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://philosophia-perennis.com/2022/05/03/fuer-den-frieden-papst-will-zu-putin-reisen/