Gevolg van de Oekraïne-oorlog: Syrië en Iran verstevigen samenwerking

Door: Redactie ZUERST!

Teheran/Damascus: Ten gevolge van de Oekraïne-oorlog bouwen Syrië en Iran in het Midden-Oosten hun coöperatie uit. Dit werd duidelijk bij een actueel bezoek van de Syrische president Assad aan Iran. De twee landen wensen zich gemeenschappelijk te weer te stellen tegen de dominantie van de VS en Israël in de regio.

Sinds het begin van de door het Westen geïnitieerde vertegenwoordigers-oorlog in Syrië behoort Iran naast Rusland tot de belangrijkste bondgenoten van de regering in Damascus. “Iedereen beschouwt Syrië nu als een machtsfactor in de regio”, verklaarde het Iraanse staatsopperhoofd Ali Chamenei bij zijn ontmoeting met Assad. Het respect voor- en de geloofwaardigheid van Syrië, nadat Syrië sinds het conflict in 2011 over het grootste deel van het land de controle teruggewonnen heeft, zijn thans veel groter, dan daarvoor.

Assad onderstreepte wederom, dat sterke betrekkingen tussen Iran en Syrië dienden als bolwerk tegen de Noord-Amerikaanse- en Israëlische invloed in het Nabije Oosten. “De VS zijn nu zwakker dan ooit”, citeerde de Syrische staatspersdienst SANA Assad. En: “De strategische betrekkingen tussen Iran en Syrië zijn een belangrijke factor, die Israël verhindert, de hele regio te domineren.”

Waarnemers van de ontwikkelingen in het Nabije Oosten gaan ervan uit, dat, naarmate de oorlog in de Oekraïne langer duurt, het tussen Syrië en Iran tot een intensievere samenwerking zal komen. Volgens verschillende berichten reduceert Rusland zijn strijdkrachten in Syrië, teneinde zijn militaire aanwezigheid in de Oekraïne te verstevigen. Dientengevolge zal de Syrische regering sterker leunen op Iran. Teheran zou hierdoor in staat zijn, de Iraanse invloed in de Levant verder uit te bouwen (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/05/11/folge-des-ukraine-krieges-syrien-und-iran-verstaerken-zusammenarbeit/