Van Finland tot aan de Zwarte Zee: Ook Zweden wil in de NAVO

Door: Redactie ZUERST!

Stockholm/Brussel. Ook aan hun noordflank zet de NAVO thans ten volle in op inlijving. Slechts één dag na het besluit van Finland, om tot de westelijke militaire alliantie te willen toetreden, heeft nu ook het buurland Zweden het signaal afgegeven voor toetreding tot de NATO. In het Stockholmse parlement werd daarvoor maandag een duidelijke meerderheid gevormd.

De sociaaldemocratische regeringsleidster Magdalena Andersson wil het verzoek tot toetreding direct doen.

De reactie van Moskou liet niet lang op zich wachten. Toetreding tot de NAVO van beide landen zal de veiligheid in Europa “noch sterker maken, noch verbeteren”, zei Woordvoerder in het Kremlin Dimitri Peskow. Moskou zal precies in de gaten houden welke gevolgen een toetreding heeft voor de veiligheid van Rusland. Die dient “absoluut onvoorwaardelijk te worden gegarandeerd”.

Kremlinbaas Poetin onderstreepte opnieuw, dat zijn land zal reageren op op de door de NAVO geplande uitbreiding met Zweden en Finland. De uitbreiding van de NAVO is een probleem, zegt Poetin in Moskou. Daarnaast heeft Rusland geen problemen met de twee landen. Hij zal echter reageren op het uitbouwen van de militaire infrastructuur aldaar. Bovendien dient Rusland in het oog te houden, dat de NAVO haar globale invloed wil uitbouwen.

Eerder had reeds viceminister van Buitenlandse Zaken Rjabkow de toetredingsplannen gekenmerkt als “verdere zware fouten met vèr reikende gevolgen”. De reactie van Rusland zal afhangen “van de praktische consequenties van de toetreding” van de twee staten tot de NATO, zei hij volgens Russische persagentschappen. Zweden en Finland moeten zich geen illusies maken, dat Rusland hun besluit eenvoudigweg zal slikken. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/05/17/von-finnland-bis-zum-schwarzen-meer-auch-schweden-will-in-die-nato/