Onacceptabel stiekem gedoe: Berlijnse Senaat dient percentage buitenlanders op scholen te vermelden

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. De percentages buitenlanders op scholen zijn vaak een indicatie van hoe het binnen de betreffende onderwijsinstelling gesteld is met de kwaliteit van het onderwijs, maar ook wat betreft principiële vragen zoals bijvoorbeeld hoe het gesteld is met de veiligheid. Veel ouders interesseert het daarom, hoe hoog het percentage buitenlanders op een school is, voordat ze daar hun kind aanmelden. Maar juist deze informatie wil de rood-rood-groene Senaat in Berlijn thans verheimelijken.

Maar: een rapport van de onafhankelijke wetenschappelijke parlementsdienst spreekt dit tegen. Aldaar wordt uitdrukkelijk beweerd: Volgens de geldende rechtssituatie in de deelstaat Berlijn is er sprake van een principiële aanspraak op toegang… tot de statistische individuele school-gegevens.”

Verder heet het over het probleem van de mogelijke stigmatisering van een school met een hoog percentage aan migranten door de openbaar gemaakte ndH(= niet-Duitse herkomst)-quote: een indeling als slotconclusie komt alleen tet sprake bij de interne- en externe veiligheid. Bovendien zijn de gegevensregels anoniem en niet persoonsgebonden.

“In het bijzonder het percentage leerlingen met een taal van niet-Duitse herkomst is voor vele ouders een belangrijk criterium bij de schoolkeuze”,, aldus vormingsdeskundige TThorsten Weiss (AfD). “Dankzij het door ons gevolmachtigde rapport staat het vast: Ouders hebben recht op deze informaties; De rood-groen-rode poging om misstanden in scholen te verzwijgen, is wederrechtelijk.” (se)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/05/25/unzulaessige-heimlichtuerei-berliner-senat-muss-auslaenderanteile-an-schulen-nennen/