Late oorvijg voor Angela Merkel

Door: Manfred Rouhs.

De tweede Senaat van het Constitutioneel Gerechtshof heeft op 15 juni 2202 vastgesteld, dat de openlijke uitlatingen van de toenmalige Bondskanselier Angela Merkel in het kader van een staatsbezoek in Zuid-Afrika over de verkiezing van de FDP-politicus Thomas Kemmerich voor de functie van minister-president van Thüringen met behulp van de stemmen van de AfD niet rechtsgeldig waren. Merkel had het “onvergeeflijk” genoemd, om een minister-president te kiezen met behulp van de stemmen van de AfD.

Tot zover in orde. De beslissing viel met vijf tegen drie rechters-stemmen, is dus voor het gerecht niet onomstreden.

Had Merkel zich niet uitgerekend in het kader van een staatsbezoek op een ander continent nadrukkelijk offensief uitgelaten over een partijpolitieke kwestie in Duitsland, dan was ze er mogelijk zonder berisping van afgekomen. Nu echter was het duidelijk: Ze heeft haar staatsfunctie misbruikt voor een partijpolitieke stellingname.

Niettemin worden de AfD niet alle kosten toegewezen, die voor haar zijn ontstaan door dit proces. Dat is ongewoon: Wie gelijk heeft, wordt normaal gesproken niet aansprakelijk gesteld voor de kosten van de gerechtelijke vervolging in zijn belang. de voor de AfD ontstane kosten zijn niet geheel onaanzienlijk. Het is bevreemdend, dat de partij met deze kosten blijft zitten. Haar moet kennelijk de lust worden ontnomen in verdere processen van deze soort.

De staatsinstituten worden al sinds mensenheugenis misbruikt voor het doel, de AfD te benadelen en afbreuk te doen aan haar rechten. De uitlating van Merkel in het verre Zuid-Afrika was wat dat betreft alleen maar het topje van de ijsberg. De AfD dient zich te weer te stellen tegen haar ongelijke behandeling, wil die niet escaleren – ook, omdat justitie vertraagd en eerder onwillig reageert. Ze heeft op 15 juni 2022 een etappeoverwinning behaald – en de democratie verdedigd tegen een politieke klasse, die zo vaak en zo veelomvattend mogelijk probeert, de staat tot haar buit te maken.

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/06/spaete-klatsche-fuer-angela-merkel/