Een slag voor de transatlantici: Italiaanse Vijf-Sterren-Beweging spat uiteen vanwege Oekraïne-politiek

Door: Redactie ZUERST!

Rome. In Italië heeft de ruzie over de Oekraïne-politiek binnen de regering-Draghi voor een politieke aardbeving gezorgd: Minister van Buitenlandse Zaken Di Maio is na hevig gekrakeel uit zijn partij, de Vijf-Sterren-Beweging gestapt. Die behoort weliswaar tot de ondersteunende alliantie van de regering, maar staat kennelijk op springen. Di Maio wil nu een nieuwe parlementsfractie in het leven roepen, de Oekraïne-koers van Draghi wederom onomwonden steunt.

Het opstappen uit de partij van Di Maio is het gevolg van ruzies tussen hem en de voormalige Italiaanse premier en huidige Vijf-Sterren-baas Giuseppe Conte, onder andere over wapenleveranties aan de Oekraïne. Over deze kwestie is al geruime tijd een diepe scheur door de partij ontstaan, maar ook door het gehele openbare leven in Italië. Di Maio verwijt een hele serie Sterren-politici, met hun houding het risico te nemen, het land te verzwakken.

Het is een feit, dat de Oekraïne-politiek van de partijloze regeringsleider Draghi binnen de Vijf-Sterren-Beweging buitengewoon heftig omstreden is. Partijleider Conte eiste uiteindelijk, aan de Oekraïne geen wapens meer te leveren en in plaats daarvan in te zetten op diplomatie.

Di Maio was vanaf 2017 bijna drie jaar lang zelf voorzitter van de Vijf-Sterren-Beweging, tot hij in januari 2020 bekendmaakte, af te zullen treden. Volgens berichten in de media ondersteuners uit zijn kamp vanuit de Vijf-Sterren-Beweging meenemen naar de nieuwe partij ‘Insieme per il futuro’ (Gezamenlijk voor de toekomst). Teneinde deze groep parlementariërs in de Senaat en het Huis van afgevaardigden over de drempel te kunnen krijgen, dient hij een minimum aantal aan parlementariërs te bereiken.
Volgens de berichten in de media hebben al 60 Sterren-parlementariërs toegestemd.

De Vijf-Sterren-Beweging was sinds de parlementsverkiezingen in 2018 de grootste partij in het Italiaanse Twee-Kamer-parlement. Inmiddels heeft ze sterk aan betekenis verloren. Bij de gemeenteraadsverkiezingen medio deze maand in bijna 100 steden en gemeentes bereikte ze nog maar iets meer dan twee procent.

Het Italiaanse partijenspectrum is weer eens behoorlijk in beweging geraakt – Dit geval toont aan, dat de Rusland- en Oekraïne-politiek van de West-Europese regeringen op geen enkele manier in beton gegoten is. Ook als gevolg van het verkiezingsresultaat in Frankrijk zou het Trans-Atlantische kamp in de EU spoedig wel eens door verdere schokken kunnen worden bezocht. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/06/23/ein-schlag-fuer-die-transatlantiker-italienische-fuenf-sterne-bewegung-spaltet-sich-wegen-ukraine-politik/