Vonnissen in het Bataclan-proces: Levenslang voor hoofddader

Door: Redactie ZUERST!

In november 2015 vond in Parijs de tot nu toe ernstigste islamitische terroristische aanslag in Europa plaats. Een om en nabij 20-koppig islamitisch terreur-commando bestormde op 13 november de concertzaal “Bataclan” en doodde bij elkaar 130 bezoekers, gedeeltelijk op beestachtige manier. De daders beschoten bovendien bars en restaurants in de omgeving van “Bataclan”, en drie zelfmoordenaars bliezen zichzelf tijdens een voetbalinterland op. De daad werd toen opgeëist door de islamitische terroristische organisatie “Islamitische Staat” (IS).

Thans werden in Parijs de vonnissen tegen de daders uitgesproken: De enige overlevende van het terreur-commando, de hoofdbeklaagde Salah Abdeslam, werd werd schuldig bevonden, evenals 18 van de 19 overige beklaagden. Abdeslam werd schuldig bevonden aan terrorisme en moord en kreeg levenslange gevangenisstraf onvoorwaardelijk. Het proces heeft negen maanden in beslag genomen.

Justitie houdt de 32-jarige man voor de sleutelfiguur in de aanslagen. De verdediging verzocht, met het oog op mogelijke latere strafverkortingen, om Abdeslam geen “langzame doodstraf” te geven. Hij werd reeds in België tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld en zit momenteel in Frankrijk onder buitengewone omstandigheden vast.

Van de overige 19 beklaagde mannen waren er slechts zes bij het proces aanwezig. Eén beschuldigde zit vast in Turkije, vijf zouden er in Syrië om het leven gekomen zijn. De beklaagden zouden o. a. voor papieren hebben gezorgd, Abdeslam het land uit gesmokkeld hebben of verhinderde daders zijn. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/06/30/urteile-im-bataclan-prozess-lebenslaenglich-fuer-den-haupttaeter/