Berlin-Neukölln: Baden onder politiebescherming

Door: Manfred Rouhs.

Elf gewonden meldde dinsdag de leiding van het Columbia-zwembad in de multiculturele Berlijnse probleemwijk Neukölln. Dat het er niet nog meer zijn, is tevens te danken aan de gezonde vluchtreflexen van de medewerkers van de veiligheidsdienst. Ze stormden de uitkijktoren van de reddende zwemmers in en sloten zichzelf daar op, toen een groep bewapende jonge Arabieren op hen toe rende. Aldus de “Tagesspiegel” https://www.tagesspiegel.de/berlin/ein-ausmass-wie-wir-es-bisher-nicht-kannten-berliner-columbiabad-security-muss-vor-angreifer-mob-fluechten/28521274.html.

De verantwoordelijken tonen zich vol berouw, maar weten kennelijk ook niet zo goed, hoe dit verder moet gaan. “De uiteenzettingen in Zomerbad Neukölln hebben een omvang bereikt zoals wij tot nu toe niet hebben gekend”, citeert de krant de hoofdbestuurder van de Berlijnse badinrichtingen, Johannes Kleinsorg, en: “Dit geweld treft ons buitengewoon.”

Met getroffenheid alleen zal er op het probleem nauwelijks greep te krijgen zijn. De openbare badinrichtingen zijn geen privé- discomanifestatie met portiers, die potentiële probleempersonen al aan de ingang zonder opgave van redenen kunnen afwijzen. Wie 5,,50 euro voor een entreekaartje kan opbrengen, mag naar binnen – gesteld, dat hij niet reeds een huisverbod heeft.

En zelfs dat is in het gedrang nauwelijks te controleren. Is de vijand eenmaal binnen de poorten, dan kan het dagje zwemmen een kat-en-muis-spelletje worden met onzekere uitkomst. Geen mooi perspectief voor een zomers familie-uitstapje.

Maar in feite ook niet meer, dan het topje van de ijsberg. Want in de herfst en in de winter, als de zwembaden dicht zijn, zijn de gewoonteplegers niet verdwenen, maar sluipen in plaats van door het zwembad rond de huizen, om de politie ergens anders een volle agenda te bezorgen.

Het probleem stijgt in het zwemseizoen ten top, maar bestaat het hele jaar door. En het zou snel kleiner worden, wanneer de openbare hand sociale zorg alleen nog maar aan Duitse staatsburgers zou doen toekomen en niet langer aan iedereen, die zich in Duitsland ophoudt.

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/07/berlin-neukoelln-baden-unter-polizeischutz/