Op weg naar de totale controle: Peking breidt het inzetten van elektronische armbanden uit

Door: Redactie ZUERST!

Peking/Chengdu. Reeds tijdens de Corona-“pandemie” zorgde China met buitengewoon drastische treiterijen wereldwijd voor vette krantenkoppen. Maar dat was geen uitzonderingstoestand. De buitensporige controle van de bevolking tot aan de rabiate vrijheidsbeperkingen aan toe gaat in het Rijk van het midden allang de volgende ronde in. Veel westerse critici vermoeden, dat in het kader van toekomstige noodsituaties vergelijkbare methodes ook in het Westen zouden kunnen worden doorgevoerd.

In deze dagen werd bekend, dat in Hong Kong elektronische “armboeien” worden geïntroduceerd, teneinde te waken over het huisarrest van positief op Corona geteste personen. In andere Chinese regio’s wordt deze digitale super-controle eveneens toegepast. Dat is evenwel kennelijk voor de Autoriteiten in Peking nog niet voldoende.

Het mediaportaal “Tierrapura” berichtte onlangs, dat de Chinese Generaal Justitieel Orgaan het gebruik van elektronische armbanden nu ook voorschrijft voor personen, die slechts van kleinere – en niet met gevangenisstraf bedreigde… delicten worden beschuldigd. tot dergelijke “bagateldelicten” worden bijvoorbeeld economische misstappen of het rijden onder invloed van alcohol gerekend.

De armbanden beschikken net als de wereldwijd in gebruik zijnde elektronische voetboeien voor criminelen over een GPS-navigatiesysteem, met behulp waarvan de plaats van oponthoud van de drager nauwkeurig kan worden getraceerd. deze informatie wordt direct aan de politie doorgegeven. Het gebruik van de armbanden maakt “deel uit van een nieuw soort bewaking, die moet leiden tot minder arrestaties”, zo heet het vanuit regeringskringen.

De armband kan volgens de actuele verordenings-situatie worden benut bij elke burger die ingaat tegen welke voorschriften dan ook, of ook eenvoudigweg slechts wordt verdacht, schrijft “Tierrapura”. Ook onschuldigen zouden met deze “digitale handboeien” voortdurend in de gaten gehouden kunnen worden.

“Voor hen, die een minder zware misdaad, die geen arrestatie rechtvaardigt, hebben begaan, kunnen wij elektronische armbanden en Big Data voor bewakingsdoeleinden inzetten”, zo wordt Zhang Xiaolin, die bij de Opperste Volksjustitie verantwoordelijk is voor economische criminaliteit, geciteerd. En: “In de gevallen, waarin we afzien van strafvervolging, kunnen wij ze doorgeven aan andere autoriteiten ter afkondiging van administratieve straffen.

In Chengdu In de zuidwestelijk gelegen Chinese provincie Szechuan werd reeds in maart begonnen, elektronische armbanden en voor GPS geschikte mobiele telefoons te gebruiken, om verdachte- of op borgtocht vrijgelaten personen te bewaken. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/07/28/auf-dem-weg-zur-totalen-kontrolle-peking-weitet-einsatz-elektronischer-armbaender-aus/