Schouder aan schouder in Texas: Orbán ontmoet Trump en Amerikaanse conservatieven

Door: Redactie ZUERST!

Dallas/Texas: Terwijl Europese politici zich nog seeds opwinden over de meest recente uitlatingen van de Hongaarse president Orbán over rassenvermenging, kan de regeringsleider uit Boedapest uitgerekend in de VS rekenen op adhesie – van de voormalige (en mogelijk volgende)Amerikaanse president Donald Trump.

In het kader van een Republikeinse conferentie in Texas , die Donderdag begint ,zal Orbán een toespraak houden. van tevoren ontmoette de Hongaarse president Donald Trrump.
Met deze onderhield hij zich o. a. over de Oekraïne-oorlog. Na het gesprek benadrukte Orbán, dat ze het erover eens zijn, dat er vrede in de Oekraïne moet heersen. Die kan echter “alleen worden bereikt door sterke leiders”. “Vandaar dat het als buurman van de Oekraïne in ons belang is, dat de VS sterk zijn. De samenwerking met Trump was in het verleden goed, Wij hopen dat dat in de toekomst ook zo zal zijn. Ik wens hem veel succes”, verklaarde Orbán in een video op zijn Facebook-site en merkte op, dat de VS een belangrijke bondgenoot van Hongarije zijn.

Trump revancheerde zich van zijn kant met vriendelijkheden op zijn eigen Social Media Platform “Truth Social”: “Het was een mooie tijd met Victor Orbán. Wij bespraken vele interessante onderwerpen. Maar weinig mensen weten er het fijne van, over wat er in de wereld gebeurt.” Trump deelde ook mee, dat er met de Hongaarse delegatie de verkiezingsoverwinning van Orbán in April was gevierd.

Na de ontmoeting in New Jersey reist de gast uit Hongarije door naar Dallas in de Amerikaanse staat Teas, waar hij bij de Conservative Political Action Conference ((CPAC) optreedt als een van de vele gastsprekers. De CPAC die jaarlijks plaatsvindt, geldt de grootste ontmoeting van conservatieve activisten en politici ter wereld. Naast Orbán bevinden zich op de lijst van sprekers naast bekende Amerikaanse conservatieven ook namen als Eduardo Bolsonaro (zoon van de Braziliaanse president Jaïr Bolsonaro) of Nigel Farage (oprichter vaan de Brexit-partij, die ook voorzitter is geweest van meerdere EU-sceptische fracties in het Europees Parlement).

Ook over de “omstreden” uitlatingen van Orbán bij de Hongaarse minderheid in Siebenbürgen nam de CPAC stelling, verklaarde echter, dat het uitsluiten van de Hongaarse president niet aan de orde is geweest: “Laat die man spreken”, meende CPAC-voorzitter Matt Schlapp t. o. v. de Amerikaanse media. En als er sprake is van meningsverschillen, moeten de mensen ze aan de orde brengen.”(mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/08/04/schulterschluss-in-texas-orban-trifft-trump-und-us-konservative/