Estland maakt duidelijk statement: Alle Sovjetmonumenten moeten verdwijnen

Door: Redactie ZUERST!

Volgens Minister-Presidente Kaja Kallas zijn er tot nu toe nog iets van 200 tot 400 Sovjet-monumenten in Estland. Laatste werd er vooral nog gedebatteerd over een pantser-monument dichtbij de Russische grens, niet ver van de grensstad Narva. Aldaar verzamelden zich woensdagavond enkele dozijnen mensen, nadat het gerucht was gegaan, dat het zich daar bevindende oorlogsrelikwie moest worden verwijderd. “Een pantserwagen is een moordwapen, het is geen herinneringsobject. En met diezelfde pantserwagens worden momenteel in de Oekraïne op straat mensen gedood”, aldus Minister-Presidente Kallas.

Het bestuur van de stad, die ca. 60.000 inwoners telt, had zich eerder echter uitgesproken tegen een verwijdering van de Sovjet-pantserwagen. Zij wil nu in gesprek gaan met de regering. Deze kondigde donderdag aan, dat alle Sovjetmonumenten uit de openbaarheid worden verwijderd of verplaatst. “Over de hoofdzaak is beslist – Sovjetmonumenten dienen uit de openbare ruimten te worden verwijderd, en dat zullen wij zo snel mogelijk doen,” liet Kallas weten. Het tijdstip en de volgorde hingen af van de bereidheid en de logistieke planningen van de steden en gemeenten.

Aan de interne vrede in het land zou dit echter niet bijdragen – In Estland hebben ten gevolge van het Sovjetverleden om en nabij een derde van de inwoners Russische wortels, en 25 procent heeft het Russisch als moedertaal. Daardoor is de Estse samenleving ook verdeeld, waar het de oorlog in de Oekraïne betreft. Ook in het Baltische buurland Letland werd reeds besloten, monumenten uit de bezettingstijd door de Sovjets af te breken. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/08/05/estland-setzt-klares-statement-alle-sowjetdenkmaeler-sollen-verschwinden/