Protest tegen “Euro-Pride”: In Belgrado hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen LGBTI

Belgrado; Hiervan hebben de westerse Mainstream-Media geen verslag gedaan: Zondagmiddag demonstreerden in het stadscentrum van Belgrado duizenden mensen om te protesteren tegen een internationale LGBT-manifestatie, die van 12 tot 18 september in de Servische hoofdstad dient plaats te vinden.

Volgens lokale mediaberichten hebben tot 10.000 mensen deelgenomen aan de protestdemonstratie. De optocht begon voor het kantoor van het patriarchaat van de Servisch-Orthodoxe kerk en eindigde voor de St.-Markus-Kerk.
Het protest oriënteerde zich inhoudelijk min of meer aan de Hongaarse kant – de menigte droeg protestbordjes met het opschrift “Wij willen geen homo-parade en bezetting door het Westen!”, “Wij doen geen afstand van Heilige plaatsen” en “Handen af van onze kinderen!”

De plaatselijke media berichtten, dat een informele vereniging optrad als organisator onder het vaandel “Ter bescherming van het gezin”. Maar er werd tevens een “Vereniging tot behoud van het Kyrillische Alfabet, ‘Dobrica Eric’ genoemd, evenals meerdere orthodoxe groeperingen.

Bosko Obradovic, voorzitter van de rechtse Servische oppositiepartij Dveri, sprak van het “grootste oppositionele protest in Belgrado van de laatste jaren, dat door niemand de [Servische Vooruitgangspartij] SNS of door de vroegere regering wordt gecontroleerd”. “En dat spreekt niet alleen tegen de Euro-NAVO-Pride, maar ook voor Rusland en het behoud van Kosovo en Metochion als deel van Servië. Een nieuwe patriottische (op)positie is geboren en zal nog komen”, twitterde Obradovic maandag.

“Euro Pride” is een internationale LGBT-manifestatie, die elk jaar door een andere Europese stad wordt georganiseerd. Deze keer moet ze van 12 tot 18 september plaatsvinden in Belgrado.
Alle rechtse- en rechts-conservatieve partijen in Servië hebben de manifestatie veroordeeld en een verbod geëist. In een video, die vorige week werd ge-upload op You Tube, ziet men de plaatselijke bisschop Nikanor van de Servisch-Orthodoxe kerk voor een kerk staan en verschillende gelovigen aanspreken. Hij waarschuwde, dat deelnemers aan de Euro-Pride “naar Belgrado komen en de stad Belgrado, de Heilige Servische stad, te kijk zullen zetten en zullen ontwijden”, en hij riep ertoe op, “dat wij tegen dergelijke mensen onze stemmen verheffen”.

“Ik zal iedereen vervloeken, die zoiets organiseert, en er aan deelneemt”, verkondigde Nikanor in de video aan, en voegde er aan toe: “Ik kan zoveel doen. Als ik een wapen had, zou ik er gebruik van maken, ik zou deze kracht inzetten, als ik haar maar zou hebben, maar ik heb haar niet.”

De Servisch-orthodoxe kerk deed er het zwijgen toe over de uitlatingen van de kerkvorst,, terwijl de Servische president Aleksandar Vucic zich genoodzaakt zag, zich van Bisschop Nikanor te distantiëren. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/08/16/protest-gegen-euro-pride-in-belgrad-demonstrierten-tausende-gegen-lgbti/