Nekslag voor de linksen van de LGBTI: Servische regering last homo-parade af

Door: Redactie ZUERST!

Belgrado/Brussel. Lange gezichten in Brussel: nadat de Servische president Aleksandar Vucic de voor september geplande homo-parade “EuroPride” in de hoofdstad Belgrado heeft afgelast, tonen Eu-functionarissen zich teleurgesteld en geschokt. reeds in de aanloop naar de manifestatie was er sprake van protesten, onder andere vanuit de kringen der orthodoxe kerk.
Zondag hebben duizenden conservatieven en kerkgetrouwen in de binnenstad van Belgrado geprotesteerd.

De EU heeft over de ontwikkeling en over de beslissing van de Servische regering haar spijt betuigd en er op gewezen, dat het gaar om “grondrechten”. Verwacht wordt “dat onze nauwe partners die eveneens respecteren”, zo zei de woordvoerster in de EU-commissie, Ana Pisonero, tegenover Radio Free Europe.

De berichtgever voor Servië in het Europese Parlement, Vladimir Bilcik, sprak de verwachting uit, dat Belgrado de “EuroPride” toch nog zal organiseren. Zo niet, dan “moeten wij ons afvragen, of wij er als internationale partner op kunnen rekenen, dat Servië op andere gebieden de verwachtingen vervult, of aan andere verplichtingen, die het is aangegaan, voldoet”, aldus Bilcik.

In Belgrado wordt deze stelling niet door iedereen gedeeld. Zo verklaarde de burgemeester van Belgrado, Aleksandar Sapic, dat hij een manifestatie als de “EuroPride” ook dan zou afwijzen, “als zij door heteroseksuelen zou worden georganiseerd”. in een interview met Prva TV verklaarde Sapic, dat het probleem niet het doorvoeren van de “EuroPride” of het uitdrukken van de seksuele oriëntatie is, maar “hoe zij er uitziet.”. Hij voegde er aan toe, dat “zij in tegenspraak is met enkele van onze traditionele waarden.” (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/08/31/nackenschlag-fuer-die-lgbti-linke-serbische-regierung-sagt-schwulenparade-ab/