Stuttgart: Huurders er uit, vluchtelingen er in

Door: Manfred Rouhs.

Een onroerend goed-onderneming in Stuttgart heeft 115 huurders van een appartementencomplex op korte termijn de huur opgezegd, teneinde plaats te maken voor vluchtelingen uit de Oekraïne. Dit laat de “Stuttgarter Zeitung” achter de betaalmuur weten https://www.stuttgarter-zeitung.de/inhalt.mietskandal-in-stuttgart-weilimdorf-100-kuendigungen-schaffen-platz-fuer-fluechtlinge.27415b51-768d-4239-a79f-dfe88865dae9.html. De reden is klaarblijkelijk gelegen in economische overwegingen: Voor het onderbrengen van de Oekraïners wordt uit openbare middelen meer betaald dan de huurders doen.

Buitengewoon driest is de termijnstelling van de massale opzegging: Die ging bij de huurders eind augustus , en reeds in oktober moeten ze hun woningen hebben ontruimd. En dat, hoewel ze huur verdragen voor onbepaalde tijd hebben afgesloten.

De meeste bewoners van het appartementencomplex zijn migranten. Velen leven van sociale uitkeringen, een deel van hen werkt voor een pakketbezorgdienst. Migranten contra Oekraïense vluchtelingen – een macabere variant op het uitspelen van allen tegen allen. En blijkbaar het resultaat vaan een een zorgvuldige berekening van de verhuurder, die weer eens een duidelijk licht werpt op de hoge kosten van het onderdak brengen van vluchtelingen.

Bij de 115 huur-objecten gaat het om kleine, gedeeltelijk gemeubileerde woningen van 20 vierkante meter. De all-in huurprijs ligt bij 570 euro per eenheid. Dat is drastisch over de prijs, maar wordt door de openbare middelen, waaruit kennelijk en dringend, koste wat het kosten mag, plaats moet worden gefinancierd voor de Oekraïners, en met wier eigen capaciteiten het slecht is gesteld, nog overtroffen.


Wat thans in orde is in de omgang met meer dan 100 immigranten in Stuttgart, zal morgen in de omgang met Duitse huurders over het hele land goedkoop zijn. Het globale kapitalisme vreet de sociale markteconomie op. Weerstand tegen dergelijke praktijken is dringend noodzakelijk.

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/09/stuttgart-mieter-raus-fluechtlinge-rein/