Kleine overwinning voor de vrijheid: Geen mondmaskerplicht meer in het vliegtuig

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. Er bestaan ook nog positieve nieuwsberichten: Althans bij vliegreizen hoeven de reizigers in de toekomst een mondmaskers meer te dragen. Een navenant verzoek om wijziging besloot de gezondheidscommissie van het Duitse parlement Dinsdag. De gewijzigde besmettingsbeschermingswet dient Donderdag in de voltallige vergadering te worden besloten.

Het wegvalllen van de mondmaskerverplichting voor treinreizigers is volgens Minister van Volksgezondheid Lauterbach daarentegen geen optie. “Vanaf het begin is duidelijk vastgesteld dat wij niet onderhandellen over de mondmaskerplicht in bussen en treinen” aldus de minister. “Vanzelfsprekend is het zo dat het risico om besmet te raken in bussen en in het treinverkeer veel hoger als in het vliegverkeer.” Lauterbach verwees hierbij naar de betere ventilatie in het vliegtuig.

Lufthansa-baas Carsten Spohr sprak in Frankfurt van een goed bericht en zei: “Zo blij als onze medewerkers zijn dat ze langer voor mondmasker-politie hoeven spelen. En zo blij als de kleine 300.000 vliegpassagiers zijn die nergens anders meer een mondmaker hoefden te dragen omdat het door elke andere Airline werd genegeerd.”

Ook de vakbond Verdi begroette het wijzigingsontwerp. “Als de Duitse regering de mondmaskerverplichting in de herfst laat vallen zou dat voor de werknemers een merkbare opluchting zijn. Ze zijn dan niet meer gedwongen ten opzichte van de passagiers de mondmaskerplicht te handhaven,” aldus de plaatsvervangende voorzitster van Verdi, Christine Behle, tegen het Duitse persagentschap.

De bus- en treinbranche bekritiseert daarentegen de verschillende criteria in de verschillende verkeersmiddelen. Met navoelbare regelingen heeft dit niets meer te maken, verklaarde het Verbond van Duitse verkeersondernemers. Het Verbond heeft duidelijke en uniforme regelingen voor alle verkeersmiddelen geëist. (rk)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/09/08/kleiner-sieg-fuer-die-freiheit-kein-maskenzwang-mehr-im-flugzeug/