Explosieve verandering van koers: Turkije wil toetreden tot de Organisatie voor Samenwerking van Shanghai

Door: Redactie ZUERST!

New York/Ankara. Een nieuwe geopolitieke aardbeving zit er aan te komen: Turkije wenst toe te treden tot de Organisatie voor Samenwerking van Shanghai (OSS) Dit heeft de Turkse president Erdogan Dinsdag laten weten bij een ontmoeting met Bondskanselier Scholz.

De in 2011 opgerichte Organisatie voor Samenwerking van Shanghai (OSS) is gevestigd in Peking en houdt zich bezig met de politiek-beveiligde samenwerking van de lidstaten, maar tevens met economische- en handelsvraagstukken,, alsook met de stabiliteit in de regio. Momenteel vertegenwoordigt de OSS iets van 40 procent van de wereldbevolking, aangezien landen met een grote bevolking zoals China en India er toe behoren. Andere leden zijn Kazachstan, Kigizistan, Pakistan, Rusland, Tazjikistan en Oezbekistan. Iran staat op het punt om toe te treden.

Als het aan Erdogan ligt, zou Turkije spoedig kunnen volgen. Hij heeft bij de meest recente bijeenkomst van de organisatie in Samarkand deelgenomen en de wens uitgesproken tot de landengroep toe te treden. Erdogan onderbouwde dit met het argument, dat ook Turkije zich een Aziatisch land zou voelen.

Hierover sprak de president dinsdag met Bondskanselier Scholz bij een ontmoeting tijdens de algemene plenaire vergadering vaan de VN in New York. Deze toonde zich weinig enthousiast over het idee. “Wij geloven niet, dat het hier een organisatie betreft, die een erg belangrijke bijdrage levert aan een goede saamhorigheid in de wereld. Daarom ben ik over deze ontwikkeling en de discussies hierover zeer geïrriteerd”, aldus Schholz. Onduidelijk is ook, of een lidmaatschap van de OSS zich laat verenigen met het Turkse lidmaatschap van de NATO. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/09/22/brisanter-kurswechsel-tuerkei-will-der-schanghaier-organisation-fuer-zusammenarbeit-beitreten/