De dag na Meloni’s overwinning: Tandengeknars in Brussel, gejuich in het rechtse kamp

Door: Redactie ZUERST!

Rome/Brussel. De dag na de aardverschuivings-overwinning van rechts Italië – De eindresultaten worden pas woensdag bekend – was er in Brussel en bij de gevestigde partijen in de rest van Europa sprake van lange gezichten, terwijl er in het rechts-conservatieve kamp sprake is van een juichstemming.

Een van de eersten, die de vermoedelijke verkiezingswinnares en toekomstige Italiaanse regeringsleidster Giorgia Meloni feliciteerde, was de Hongaarse president Orbán. Ook van de Duitse AfD kwamen groeten – de plaatsvervangende voorzitster van de fractie in het parlement, Beatrix von Storch, twitterde: “Wij juichen mee met Italië”. En AfD-woordvoerster Alice Weidel ziet in de afloop van de Italiaanse verkiezingen een signaal voor heel Europa. Op Twitter schreef zij: “Felicitaties voor Giorgia #Meloni met de verkiezingsoverwinning in #Italië. Na Zweden wordt ook in Italië duidelijk: De burgers wensen voor zichzelf een ordelijke, burgerlijke politiek.”

In Brussel daarentegen veroorzaakte de verkiezingsoverwinning van rechts Italië gefrustreerde reacties. reeds schilderen sommigen het spook van een “Blokkadefront” rondom Italië, Hongarije en Polen op de muur. Zo verklaarde Katharina Barley (SPD), vicepresidente van het Europese Parlement: “Giorgia Meloni zal een ministerpresidente zijn, wier politieke voorbeelden Victor Orbán en Donald Trump heten. de verkiezingsoverwinning van het verbond van rechtse- en middenpartijen in Italië is derhalve zorgwekkend.” Op Twitter vulde de voormalige Duitse minister van Justitie aan: “Dit worden zware tijden voor Europa.”

De Beierse CSU-minister-president Söder eiste zo ongeveer: “Wij moeten een muur tegen rechts optrekken.” En Alexander Dobrindt, leider van de CSU-deelstaatgroep in het parlement, noemde het Italiaanse verkiezingsresultaat “anti-Europees”. Hij maakt zich grote zorgen. “Opvolgers van post-fascisten kunnen en mogen niet onze partners zijn”, decreteerde de CSU-functionaris.

De deelname aan de verkiezingen zondag bij de Urnengang lag volgens de informaties van het Italiaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken op een historisch laag peil van 64 procent. Voor het eerst werd met de vervroegde parlementsverkiezingen ook een in 2020 via een referendum goedgekeurde constitutionele herziening in werking gesteld – het nieuwe parlement heeft thans minder zetels: Voor de Raad van Afgevaardigden stonden er nu nog maar 400 in plaats van tot dan toe 630 zetels en in de Senaat 200 in plaats van 315 zetels ter beschikking. Gestemd werd er volgens een als “Rosatellum” bekend staand en in de aanloop van de verkiezingen veelvuldig bediscussieerd verkiezingssysteem. Het gaat om een complex mengsysteem, waarbij ongeveer een derde van de zetels volgens meerderheidskiesrecht, en de rest volgens een proportioneel kiesrecht wordt vergeven. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/09/27/der-tag-nach-melonis-sieg-zaehneknirschen-in-bruessel-jubel-im-rechten-lager/