Discussie over “onrechtmatige grens”: FPÖ – afgevaardigde voor Europa Vilimsky brengt Zuid-Tirol ter sprake

Door: Redactie ZUERST!

Wenen/Bozen. in de EU weerklinkt de discussie over historische “onrechtsgrens” thans luider – ook Duitsland kan er an profiteren. De Oostenrijkse ‘Vrijheidslievenden’ laten nu zien wat haalbaar is.

Na de formele aansluiting van de vier Oekraïense aansluitingsgebieden die vrijdag na het houden van referenda werden toegevoegd aan de Russische Federatie, maakten talloze westerse politici duidelijk, dat de nieuwe grenzen niet werden erkend. Zo reageerde bijvoorbeeld de Oostenrijkse minister van Buitenlandse Zaken Schallenberg met een geharnaste verklaring op de aansluiting.

Dit deed de EU-afgevaardigde van de ‘Vrijheidslievenden’, Harald Vilimsky, voor de Bühhne treden, om Schallenbergs verbale boodschap in de sociale netwerken te becommentariëren met de woorden: “En nu dezelfde inzet voor wat betreft Zuid-Tirol, Meneer de Minister van Buitenlandse Zaken. Uw Europese waarden dulden immers geen onrechtmatige grenzen.”

Saillant detail: Vilimsky doelde hiermee op de huidige Oostenrijks-Italiaanse grens, wiens geschiedenis teruggaat tot op het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het Duitstalige Zuid-Tirol werd toentertijd als gevolg van de verloren oorlog toegewezen aan Italië – voor de ‘Vrijheidslievende’ politici is dit eveneens een ‘onrechtmatige grens’.

Na de Tweede Wereldoorlog eiste een deel van de Duitstalige bevolking de aansluiting met de heropgerichte Republiek Oostenrijk. De hereniging van Tirol bezweek hoe dan ook aan het veto van de overwinningsmachten VS, Groot-Brittannië,, de USSR en Frankrijk. De onderhorigheid aan Italië werd lange tijd niet geaccepteerd. In de jaren tussen 1956 tot en met 19988 voerden Zuid-Tirolers een ondergrondse strijd tegen Italiaanse veiligheidsambtenaren, het leidde tot 361 aanslagen. Vervolgens kwam het tot arrestatie en veroordeling van 157 verdachten, de Italiaanse autoriteiten maakten gebruik van folteringen. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/10/05/diskussion-um-unrechtsgrenzen-fpoe-europaabgeordneter-vilimsky-bringt-sueditrol-ins-spiel/