‘Superdemocraten’ schrijven aan leider EVP: Rechtse regering in Italië verhinderen!

Door: Redactie ZUERST!

Nog ruimschoots voor de parlementsverkiezingen in Italië dacht de bazin van de EU-commissie van der Leyen, de Italianen te moeten bedreigen met de consequenties, mocht er sprake zijn van een “verkeerde’ keuze, namelijk één voor Rechts. De Italiaanse kiezers lieten zich daarvan niet onder de indruk brengen en hielpen de drie rechtse partijen aan een gedegen meerderheid. Maar niet eens dát weerhoudt de Europese modeldemocraten ervan, om zich wederom te bemoeien met het politieke proces in Italië.

Buitengewoon opdringerig deden dit thans drie Duitse Europese afgevaardigden: Ze eisen van de voorzitter van de EVP, de christendemocratische Europa-partij, Manfred Weber, dat deze een rechtse regering in Italië moet “verhinderen”. “De Europese basiswaarden mogen niet worden opgeofferd, teneinde zich regeringsdeelname te verschaffen”, heet het in een brief aan Weber. Ondertekend is die door Katarina Barley (SPD), Daniel Freund (Groenen) en Moritz Körner ((FDP).

Na hun duidelijke overwinning is de verwachting, dat de Fratelli d’Italia de volgende Italiaanse regeringsleidster zullen leveren, hun partijvoorzitster Giorgia Meloni. Van hun toekomstige coalitiepartners, Lega en Forza d’Italia, behoort evenwel tenminste de laatste onder hun voorzitter Silvio Berlusconi op EU-niveau nog tot de EVP.

Dier voorzitter, de CSU-politicus Weber, wordt nu aangepakt door Barley, Freund en Körner: Meloni zou “rechts-populistische posities vertegenwoordigen, die niet stroken met de Europese basiswaarden, die openlijk oproepen tot discriminatie van mensen en die de gruwelijkste misrijven in de Europese geschiedenis verloochenen”. Italië mag voor Europa geen precedent scheppen en “met nog meer rechts-extremistische partijen verbindingen aangaan in haar streven naar macht met conservatieve krachten”. Wie zich verbindt met het rechts-extremisme, zou het niet temmen.

“Derhalve willen wij u met klem vragen, ook de leden van de EVP in Italië te verplichten tot deze prodemocratische en pro- Europese consensus”, zo heet het in de brief. Het is nog niet te laat, om een rechts-extremistische regeringsleidster Giorgia Meloni in Europa te verhinderen”. Er zou “geen sprake mogen zijn van deelneming van de EVP aan een rechts-extremistische regering in Italië”. Aan de andere kant zou Forza d’Italia binnen de EVP een toekomst mogen hebben. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/10/10/super-demokraten-schreiben-dem-evp-chef-rechte-regierung-in-italien-verhindern/