Köln-Ehrenfeld: De Roep van de Muezzin komt er aan

Door: Manfred Rouhs.

Reeds vanaf komende vrijdag kan van de DITIB-megamoskee in Keulen-Ehrenfeld de Muezzin via de luidspreker oproepen tot het gebed. Een overeenkomst tussen de door de Turkse Staat gesteunde DITIB en de stad Keulen staat op het punt, te worden bekrachtigd, zo bericht de Keulse “Express” https://www.express.de/koeln/muezzin-ruf-in-koeln-ehrenfeld-ziehen-andere-moscheen-nach-111481.

De top van de stad Keulen schijnt trots te zijn op haar werk. Het blad citeert een woordvoerster van de gemeenschap met de inschatting: “De stad rekent er op, dat dit op korte termijn succes kan hebben, zodat naar alle waarschijnlijkheid half oktober de Roep van de Muezzin kan klinken.”

Dit alles is, zo heet het, een aan een termijn van twee jaar verbonden “pilotproject”. De DITIB moet volgens dit project haar omwonenden door middel van een flyer ervan op de hoogte brengen, dat het spoedig gehorig wordt, als zij tot gebed oproept. Daarnaast wordt de Roep van de Muezzin op één lijn gesteld met kerkklokkengelui.

Verwacht wordt, dat spoedig meer dragende verenigingen van moskeeën in Keulen zullen volgen, waaronder ook de islamitische gemeenschap Milli Görus IGMG), over welke het BVD-bericht van de deelstaat Baden-Württemberg zegt https://www.verfassungsschutz-bw.de/,Lde/Startseite/Arbeitsfelder/Milli-Goerues-Bewegung:

“De ‘Milli Görus’ (= Nationale Blik)beweging wil de westerse ‘orde van onrecht’ vervangen door een ‘islamitische orde van Gerechtigheid’. Zij is een vergaarbak van aanhangers van de vroegere Turkse politicus Necmettin Erkaban, wiens ideologie tot op heden een grote rol speelt in alle delen van de beweging – ondanks zogenaamde distantiëring naar buiten uit.”

Erkaban ging vroeger in Duitsland door voor “rechts-extremist”. Met zijn houding en met de “nationale blik” hebben verschillende representanten van de staat intussen kennelijk geen problemen meer – zolang het gaat om een Turks- en bijvoorbeeld niet on een Duits nationaal perspectief.

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2022/10/koeln-ehrenfeld-der-muezzin-ruf-rueckt-naeher/