Opnieuw tegenslag voor Moskou: Kersjt-brug door explosie beschadigd

Door: Redactie ZUERST!

Moskou/Kiev. In de Oekraïneoorlog heeft de Russische kant zaterdag opnieuw een behoorlijke slag moeten incasseren.: Door een zware explosie werd één dag na de 70ste verjaardag van Kremlinbaas Poetin de Kersjt-brug zwaar beschadigd. Op minstens twee plaatsen stortte een deel van de spoorbaan in zee. Er vonden drie mensen de dood, vermoedelijk de ingezetenen van een voorbijrijdende auto. Met onmiddellijke ingang gaf Poetin het bevel tot een meer intensieve bewaking van de brug. Per decreet wees hij de Geheime Dienst FSB aan, om de controle over te nemen en te intensiveren.

In de eerste berichten was er sprake van een bom in een vrachtwagen, die in de richting van de Krim gereden zou zijn. Door de explosie zijn daarnaast de tanks van een goederentrein in brand gevlogen, zo heet het. De brand kon worden geblust.
Poetin riep een onderzoekscommissie in het leven. Volgens Russische berichtgeving wordt reeds de houder van de vrachtwagen ondervraagd. Het gaat om een inwoner van de streek Krasnodar in het Zuiden van Rusland. In de woonplaats van de man vonden de onderzoeken plaats.

De voorzitter van de externe fractie in de Doema, Sluzki, sprak van een terroristische aanslag. Dat zou ook stroken met uitlatingen van prominente Oekraïense politici. Metterdaad lieten Oekraïense media weten, dat de Geheime Dienst SBU in Kiev achter de ontploffing zat. Ook in het verleden had de Oekraïne herhaaldelijk gedreigd met aanvallen op de brug.
Meerdere uren na de explosie werd de brug weer gedeeltelijk opengesteld voor treinen en auto’s. Eerder had het Russische Ministerie van Verkeer verklaard, dat twee rijstroken onbeschadigd waren.

De brug werd geopend in 2018 en is 19 kilometer lang. Ze voert via de zeestraat van Kersjt en is van betekenis voor de troepen in de Oekraïne. Op deze weg slaan ze een deel van hun bbevoorrading in. Hoe dan ook is de strategische betekenis van de brug minder geworden, sinds de Russische troepen in de laatste maanden de landsbrug tussen Rusland en de Krim kondenaanleggen. ((mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.

Bron: https://zuerst.de/2022/10/11/erneut-rueckschlag-fuer-moskau-kertsch-bruecke-durch-explosion-beschaedigt/