(Deelstaat)minister van Binnenlandse Zaken treedt af vanwege het Ahrtal-falen: “Ik neem nu een time-out”

Door: Redactie ZUERST!

Mainz. De overstromingsramp in het Ahrtal in juli 2021 eist – rijkelijk laat – een zoveelste politiek slachtoffer. Thans zag de deelstaatminister van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts, Lewentz, wegens klaarblijkelijke nalatigheden tijdens de ramp, zich gedwongen, zijn post vrij te maken.

In een bericht op SWR waren onlangs video’s over de overstromingsnacht ter sprake gekomen, tegenover welke de SPD-minister geen plausibele verklaring kon zetten. Lewentz had tot nu toe beweerd, dat hij in de desbetreffende nacht van 14 0p 15 jul 2021 slechts details van gebeurtenissen had vernomen en derhalve geen beslissingen had kunnen nemen. SWR liet nog een video vanuit een helikopter zie en een gedetailleerd schriftelijk bericht uit de overstromingsnacht, die om 0.53 uur naar het crisiscentrum in het ministerie van Binnenlandse Zaken waren gestuurd. Volgens SWR zouden de helikopterpiloten hierin precies de toestand aan de Ahr en de omvang van de catastrofe hebben geschilderd, zoals bijvoorbeeld, dat de huizen reeds tot aan het dak onder water stonden en vertwijfelde mensen met zaklampen signalen uitzonden.

Reeds in april van dit jaar was de (landelijke) minister van gezinszaken Anne Spiegel (Groenen) afgetreden. Zij was tijdens de overstromingsramp (deelstaat)minister van milieuzaken in Rijnland-Palts en had tien dagen na de overstroming haar biezen gepakt voor een vier weken durende vakantie in Frankrik.
Lewentz, die tevens in Rijnland-Palts SPD-leider is, komt er ondanks zijn aftreden niet smadelijk vanaf, integendeel. Hij heeft tegenover journalisten verklaard, dat hi een “time-out” gaat nemen.

Bij de overstromingsramp van medio juli 2021 kwamen in Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen meer dan 180 mensen om het leven waarvan minstens 134 in het Ahrdal. Om en nabij de 750 mensen raakten in Rijnland-Palts gewond en grote delen van de infrastructuur zowel als duizenden huizen werden vernietigd. De wederopbouw van de verwoeste regio vordert tot op heden slechts matig. (st.)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/10/13/innenminister-tritt-wegen-ahrtal-versagen-zurueck-ich-nehme-mir-jetzt-eine-auszeit/