Ophef rond Berlusconi: Wodka uit Moskou en een verjaardag groet van Poetin

Door: Redactie ZUERST!

Rome.In de rechtse regeringscoalitie in Italië zijn de betrekkingen met Rusland bij voorbaat een breekpunt. Terwijl de vermoedelijke volgende regeringsleidster Giorgia Meloni reeds haar ondersteuning voor de westerse sanctiepolitiek heeft uitgesproken beschikken haar mannelijke partners, Salvini, baas van Lega, en de vroegere, vier maal aangetreden regeringsleider Silvio Berlusconi, over niet-vertroebelde betrekkingen met Moskou. Berlusconi is thans het mikpunt van kritiek omdat hij uit Moskou wodka en een hartelijke verjaardagwens zou hebben ontvangen.

“Ik heb de betrekkingen met president Poetin weer zo’n beetje opgepakt. Hij heeft mij voor mijn verjaardag 20 flessen wodka en een heel aardige brief gestuurd. Ik heb hem geantwoord met flessen Lambrusco en een eveneens aardige brief”, zei Berlusconi volgens een geluidsopname, die werd verbreid door Italiaanse persagentschappen.

Vanuit Berlusconi’s omgeving wordt dit hoe dan ook ontkend. “Berlusconi heeft de parlementariërs een oude geschiedenis verteld, die teruggaat op het jaar 2008”, liet “Nummer twee” van de partij, ex-EU-parlementsleider Antonio Tajani, die beschouwd wordt als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken in de toekomstige Meloni-regering, doorschemeren. Ook Berlusconi verzekerde later, dat hij alleen maar een “oude geschiedenis” verteld had.

De politieke tegenstanders zijn niettemin gealarmeerd. De fractieleider van de centrumpartijen Azione en Italia Viva in de Kamer van Afgevaardigden, Matteo Richetti, beschreef de woorden van Berlusconi als “zorgwekkend”. Hij had er kritiek op, dat twee toekomstige regeringspartijen, Lega en Berlusconi’s Forza Italia, wederom betrekkingen met Moskou onderhielden.

Sinds hun eerste ontmoeting in 201 bij de G-8-Top in Genua onderhielden Berlusconi en Poetin volgens vroegere informaties van de toenmalige Italiaanse regeringsleider een “echte, diepgaande en eerlijke vriendschap”. In 217 vloog Berlusconi naar Moskou, om met Poetin diens 65ste verjaardag te vieren. Na de Russische aanval op de Oekraïne in Februari toonde Berlusconi zich weliswaar “Diep teleurgesteld”. In een interview in september toonde hij evenwel begrip voor de aanval, waartoe Poetin zou “worden gedwongen”. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/10/20/wirbel-um-berlusconi-wodka-aus-moskau-und-ein-geburtstagsgruss-von-putin/