Meloni steelt regering voor: Salvini wederom verantwoordelijk voor Italiaanse havens

Door: Redactie ZUERST!

Rome. Dat is snel gegaan: De gedoodverfde italiaanse minister-presidente Giorgia Meloni heeft in een recordtijd vvan slechts vier weken na haar verkiezingszege een nieuwe regering samengesteld. Zaterdag werd zij door president Matrella beëdigd.

De kabinetslijst leest als een “who is who” van prominent rechts-conservatisme in Italië. Zo werd Lega-leider Salvini, die reeds in 2018/19 minister van Binnenlandse Zaken was en in deze functie een havenblokkering heeft afgekondigd voor schepen met “vluchtelingen”, nu minister van Verkeer en Waterstaat. In deze functie is hij thans opnieuw verantwoordelijk voor de havens. Bovendien wordt Salvini plaatsvervangend regeringsleider.

Antonio Tajani, partijvriend van Berlusconi, die van 2017 tot 2019 president van het Europees Parlement was, wordt minister van Buitenlandse Zaken en eveneens vice-regeringsleider. De nieuwe minister van Binnenlandse Zaken wordt de Prefect en politiechef van de hoofdstad Rome, Matteo Piantedosi. De functie van minister van Economische Zaken gaat naar Giancarlo Giorgetti – hij vertegenwoordigt de economisch-liberale vleugel van Lega en geldt als de gewenste kandidaat van ondernemers en de financiële sector.

Met Guido Crosetto en de aftredende Europa-afgevaardigde Raffaele Fitto staan in de toekomst twee nauwe vertrouwelingen van Meloni aan de top van de afdeling defensie resp. EU-aangelegenheden. De afdeling justitie gaat naar de alom gerespecteerde rechter Carlo Nordio. Hij is medelid van Meloni’s Fratelli d’ Italia.

Gelukwensen ter gelegenheid van het tot stand brengen van de regering kwamen uit heel Europa – en uit over het algemeen verschillende politieke kampen. De Hongaarse regeringsleider Viktor Orbán twitterde: “Vandaag is een grote dag voor Rechts Europa.” Marine Le Pen, leidster van het Franse Rassemblement National (RN), feliciteerde: “Ik wens Giorgia Meloni, de nieuwe minister-presidente van Italië, en Matteo Salvini, de plaatsvervangende minister-president, veel succes. Overal in Europa komen patriotten aan de macht en met hen het Europa van naties,, waar wij op hopen.”

Gelukwensen kwamen ook van de Oekraïense president Wolodomir Zelenski. Deze twitterde, dat hij zich verheugde ‘op een vruchtbare samenwerking, teneinde vrede en welstand in de Oekraïne, in Italië en in de wereld veilig te stellen!”Meloni had aangekondigd, dat er aan de Italiaanse regeringskoers in de Oekraïnepolitiek niets zou veranderen. Ook de leidster van de EU-Commissie Ursula von der Leyen feliciteerde Meloni als “eerste vrouw in deze functie”- ze had nog ruimschoots voor de verkiezingen nauwelijks verhulde dreigementen uitgesproken ingeval de Italianen “verkeerd” zouden stemmen. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/10/24/meloni-stellt-regierung-vor-salvini-wieder-fuer-die-italienischen-haefen-zustaendig/