Klare taal uit Peking: Men steunt Rusland, teneinde de Amerikaanse hegemonie de pas af te snijden

Door: Redactie ZUERST!

Peking/Moskou. Westerse media en politici doen sinds de uitbraak van de Oekraïne-oorlog al moeite om verschillen tussen Moskou en Peking vast te leggen. Evenwel laat de realiteit iets anders zien: Rusland en China hebben in de laatste maanden bij verschillende gelegenheden hun nauwe en nog steeds intensiever wordende samenwerking onderstreept; bijvoorbeeld onlangs bij de meest recente Top van de Shanghaise Organisatie voor Samenwerking (SOZ) in Samarkand in september 2022.

Thans benadrukte de Chinese kant magmaals: Peking stelt zich achter de Russische leiding op en wil de uitwisseling met Rusland “op elk niveau verdiepen”. Doelstelling is het einde van de Amerikaanse hegemonie, die verantwoordelijk is voor de oorlog in de Oekraïne, zo verklaarde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi in een telefoongesprek met zijn Russische ambtscollega Sergej Lavrov. De Chinese staatszender CCTV deed hiervan verslag – wat gelijk staat met een officiële verklaring.

Weliswaar kenschetst Peking zich overigens als neutraal en wil men Rusland ook niet verder steunen met wapens. Maar: “De Chinese kant zal de Russische kant onder leiding van President Poetin nadrukkelijk ondersteunen bij het verenigen en leiden van het Russische volk teneinde moeilijkheden te overwinnen, onrust te elimineren, de strategische ontwikkelingsdoeleinden te verwerkelijken eb de status van Rusland als grootmacht op de internationale bühne te stimuleren”, zei Wang in het telefoongesprek. En wel: “Teneinde de Amerikaanse hegemonie de pas af te snijden”.

Namens de Chinese regering beschuldigde Wang de VS en de NAVO er in dit verband van, Rusland met een doelbewuste uitbreiding van het transatlantische militaire verbond in het nauw te drijven. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/11/05/klartext-aus-peking-unterstuetzen-russland-um-der-us-hegemonie-einen-riegel-vorzuschieben/