Het contante geld moet weg: Nederland vil overschrijvingen vanaf 100 euro in de toekomst in de gaten houden

Door: Redactie ZUERST!

Amsterdam. Meer in de schaduw van de “grote” onderwerpen wordt in veel landen hardnekkig getornd aan het behouden van het contante geld. Veel regeringen willen het contante geld stapsgewijs afschaffen en sturen voor de toekomst aan op louter digitale transacties. Dat deze koers algemeen omstreden is, werd pas deze dagen duidelijk gemaakt door de nieuwe Italiaanse minister-presidente Meloni – zij heeft aangekondigd, in Italië de bovengrens voor contante betalingen van tot nu toe 2000 in de toekomst te willen verhogen naar 10.000 euro.

Met volle kracht in de tegengestelde richting marcheert Nederland. Aldaar moeten, als het aan minister van Financiën Kaag ligt, in de toekomst alle transacties vanaf 100 euro door de banken in de gaten worden gehouden – een verregaande ingreep in de privésfeer. Bovendien maakt de minister zich, weinig verrassend, sterk voor het invoeren van de digitale euro.

Volgens het Nederlandse persbureau Business AM werkt de minister momenteel aan een desbetreffend wetsontwerp. Overschrijvingen, die het bedrag van 100 euro overschrijden, moeten in de toekomst worden vastgelegd in een eigen databank, die toegankelijk is voor de regering.

Daarenboven dringt Kaag aan op de invoering van een over de hele EU digitaal Centraal Banksysteem. “Het invoeren van de digitale euro wordt steeds meer reëel. Ik dank, dat het belangrijk is, dat wij in Nederland met onze innovatieve en open economie actief deelnemen aan deze overwegingen”, zo wordt de minister geciteerd in een brief, die zij deze zomer richtte aan het Huis van Afgevaardigden. De transfer-controle vanaf 100 euro zou een duidelijke stap in deze richting zijn. (st)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/11/08/das-bargeld-soll-weg-niederlande-wollen-ueberweisungen-ab-100-euro-kuenftig-ueberwachen/