Poolse journalist over Russische aftocht uit Cherson: Is het een deal geweest?

Door:: Redactie ZUERST!

Warchau/Moskou. Interessante speculaties in verband met de Russische aftocht uit Cherson – zij het ook zonder mogelijkheid om te verifiëren. De Poolse journalist en schrijver Vaclav Radzivinovicz heeft zondag op de website van het links-liberale Poolse dagblad “Gazeta Wyborcza”de opvatting geuit, dat er onderbouwde aanwijzingen zijn, dat de Russische aftocht het resultaat is van een ‘deal’ tussen Kiev, Moskou en Washington.
Radzivinovicz schrijft in zijn analyse: “Toen woensdagavond (…) de Russische generaal Sergej Soerovikin het plan dat de Russische troeppen zich uit Cherson zouden terugtrekken “opperde” en de Russische generaal Sergej Schoigu dit voorstel “accepteerde”, was de evacuatie van de Russische troepen al bijna voltooid”.

Als aanwijzing voor zijn stellling haalt de Poolse journalist o. a. de omstandigheid aan, dat de Russen de terugtrekking van hun troepen uitstekend is gelukt – zonder dat er, zoals in september, deze keer sprake was van verdere verliezen door Oekraïense aanvallen. 30.000 soldaten en 5000 militaire voertuigen konden zonder problemen via de Dnjepr worden teruggestuurd – en dit onder de ogen van de Oekraïners, die dankzij hun drones en de spionagesatellieten uit de VS een uitstekend overzicht hadden van de situatie. Radzivinovicz deed er verslag van, dat er ook in Russische media berichten rondgingen, dat Russen en Oekraïners het eens waren geworden over de terugtrekking.

Daarentegen heeft de Russische kant enkele voordelen kunnen behalen. In de dagen voor de aftocht zijn Russische diplomaten er in geslaagd , een paar sancties door de EU te laten opheffen en van de EU de toestemming te werkrijgen, geconfisqueerde kunstmest via EU-havens uit te voeren. Maar verluid was er tevens sprake van constructieve gesprekken met diplomaten van de VN, teneinde de uitvoer van Russisch graan voorrang te verlenen.

Verder schrijft Radivinovicz: “Volgens de oppositionele en Poetin-kritische columnist Stanislav Belkovsky is Moskou bereid, compromissen aan te gaan. Naar zijn mening zouden de Russen nu spoedig kunnen instemmen met het afgeven van de kerncentrale Saporitschja aan de Oekraïne. Want het Kremlin heeft belang bij een tijdelijke wapenstilstand aan het Oekraïense front. Maria Sacharova, woordvoerster van het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken, sprak bijvoorbeeld Woensdag nog over de bereidheid van Moskou tot een dialoog met Kiev over dit onderwerp.”

Bovendien wijst Radzivinovicz er op, dat de tussentijdse verkiezingen in de VS Voor de Russische leiding teleurstellend zijn afgelopen: “Rusland zou nog meer belang kunnen hebben bij een wapenstilstand, nadat de Amerikaanse verkiezingen niet, zoals door het Kremlin gehoopt, een nederlaag hebben betekend voor de Democraten en Joe Biden. Intussen is het duidelijk, dat de houding van het Witte Huis ten opzichte van de Oekraïne minstens twee jaar niet noemenswaardig zal veranderen.” Tevens is er een distantiëring van China tegenover Rusland te bespeuren. De aftocht van de Russische troepen is voor Poetin een zware symbolische nederlaag.

De Poolse journalist laat de vraag, of een wapenstilstand tussen Rusland en Oekraïne thans meer waarschijnlijk geworden is, onbeantwoord. Hoe dan ook stelt hij vast, dat de Russische aftocht in de Russische media geen groot onderwerp is. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/11/14/polnischer-journalist-zum-russischen-rueckzug-aus-cherson-war-es-ein-deal/