De “verkeerslicht”- regering is een waterhoofd: Steeds meer speciale gevolmachtigden en staatssecretarissen

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn. Zelden of nooit heeft een Duitse regering zoveel vernietigende politieke prestaties geleverd als de momentele “Verkeerslicht-regering onder Kanselier Scholz. Dit is ook in zoverre Verbazingwekkend, dat er sinds het aantreden van de regering, nu een klein jaar geleden, zoveel nieuwe banen werden gecreëerd.

De huidige coalitiepartners SPD, Groenen en een nieuw record gevestigd: ze benoemden alleen al 45 nieuwe landsgevolmachtigden, gevolmachtigden, speciaal-gevolmachtigden of andere coördinators van de Duitse regering. In 2010nam de toenmalige regering-Merkel nog genoegen met 35 van dergelijke postjes. En zelfs in vergelijking met de afgelopen verkiezingsperiode verhoogde de regering het aantal met zes. Naast Sven Lehmann als “Dwarse” gevolmachtigde werden onder andere een “zee-gevolmachtigde” en met de voormalige bazin van Greenpeace Jennifer Morgan voor het eerst een speciale klimaat-gevolmachtigde in Buitenlandse Dienst benoemd. De laatste, Amerikaanse van geboorte, moest zelf eerst nog worden ingeburgerd.

Maar de “verkeerslicht-coalitie” vestigde niet alleen tien nieuwe Duitse gevolmachtigden – daarnaast werden ook de reeds bestaande gevolmachtigden met meer personeel uitgerust. Zo kregen de Oosten-gevolmachtigde Carsten Schneider, zowel als de gevolmachtigde voor de mensenrechten Amtsberg meer personeel.
De overvloed aan personeel kost de belastingbetaler een hoop geld. Sommige gevolmachtigden betrekken een salaris van10.000 tot 11.000euro per maand. Daarnaast zijn veel van hen, zoals de gevolmachtigde voor de mensenrechten Amtsberg, zonder meer al parlementsafgevaardigde een krijgen derhalve al een copieuze portie van om en nabij de 10.000 euro per maand. Als gevolmachtigde of coördinator komt daar bij velen nog een onkostenvergoeding ter hoogte van 2.500 tot 3.500 euro bovenop. Om al helemaal niet te spreken van het personeel, dat voor die gevolmachtigden werkt – ook hier werkt niemand voor niets.

De regering Scholz had al meteen aan het begin van haat ambtstijd van wege haar aanzienlijke personeelsuitbreidingen de nodige kritiek te verduren. Het aantal parlementaire staatssecretarissen bereikte onder Scholz een nieuw recordniveau, omdat in de “verkeerslicht”-regering meteen drie verschillende coalitiepartners met lucratieve posten moeten worden bediend. De actuele stand staat op 37 staatssecretarissen, maar dan ooit tevoren. Ook hier buitengewoon driest: de ambtsbekleders zijn allen tweeverdieners, omdat ze tevens verder hun geld verdienen als parlementsafgevaardigde.

Bijgevolg is ook het budget van de parlementsafgevaardigden, dat dieet- bureaumedewerker- onkostenvergoeding en de bereidheid om te rijden omvat, bijna verdubbeld van 510 miljoen euro in het jaar 2000 naar om en nabij een miljard euro in 2021.

Opdraaien voor de buiten z’n oevers tredende banen- en uitgavenvermeerdering kan de belastingbetaler. Met zijn belastingbijdragen financiert hij niet alleen steeds meer hoog- en dubbel betaalde politieke functionarissen en verdienstelijke partij-gunstelingen. (rk)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/11/28/die-ampel-regierung-ist-ein-wasserkopf-immer-mehr-sonderbeauftragte-und-staatssekretaere/