Door: Redactie ZUERST!
Berlijn. In het door rood-rood-groen geregeerde Berlijn maakt de politiek-correcte afvoer van de Duitse geschiedenis buitengewoon snelle stappen voorwaarts. Reeds sinds langere tijd wordt gevolg gegeven aan plannen om talloze straten een pleinen, die naar belangrijke personen uit het Pruisische verleden zijn vernoemd, andere namen te geven. Thans treft het een zoveelste gevoelige kwestie – de Duitse koloniale geschiedenis. De hoofdstad dient “ge-dekolonialiseerd” te worden.
Officieel werden alleen de naamsveranderingen van de Lüderitzstrasse zowel als die van de Nachtigallplatz in de “Afrikaanse wijk” van de hoofdstad bekendgemaakt. Zij dienen de namen te krijgen van “antikoloniale vrijheidsstrijders”. Reeds in 2018 en 2019 was er al tot deze naamsveranderingen besloten, hoe dan ook was hiertegen gerechtelijk geding aangetekend. Het Constitutioneel Gerechtshof heeft thans de aanklachten afgewezen.
De Lüderitzstrasse inn het stadsdeel Wedding zal voortaan Cornelius-Fredericks-Strasse heten. Genoemd naar de inboorlingenleider, die aan het begin van de 20ste Eeuw een guerrilla-oorlog tegen de Duitsers voerde in de voormalige kolonie Duits-Zuidwest. Eerder was ze vernoemd naar Adolf Eduard Franz Lüderitz, een Duitse groothandelaar en eerste Duitse grondbezitter in het toenmalige Duits-Zuidwest-Afrika.
De Nachtigallplatz moet in de toekomst “Manga-Bell-Platz” gaan heten. De naam is afkomstig van een koningspaar in de vroegere Duitse kolonie Kameroen, Rudolf en Emily Duala Manga Bell. “Het koningspaar streed tegen de Duitse koloniale heerschappij. Rudolf Duala Manga Bell werd terechtgesteld als aanvoerder van de opstand”, heet het officieel van de kant van het stadsbestuur.
De naamsveranderingen maken deel uit van een groter initiatief ter “de-kolonisatie” van Berlijnse namen van straten en pleinen. Andere naamsveranderingen moeten volgen. Zakenmensen en omwonenden hebben zich steeds opnieuw verzet tegen de wijzigingen. Winkeliers, verenigingen en dokterspraktijken dienden in 2019 een gemeenschappelijk bezwaarschrift in.
De Berlijnse AfD heeft zich er voor uitgesproken, geen “ultra-moralistische maatstaven van onze tijd” te verbinden aan persoonlijkheden uit vroegere eeuwen. Ze stelde voor, de straten niet direct andere namen te geven, maar met behulp van informatieve bordjes opheldering te geven over de toenmalige politieke context van hun naamgevers. (rk)
Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/11/30/berlin-wird-dekolonialisiert-luederitzstrasse-und-nachtigalplatz-werden-umbenannt/