Realistische Midden-Duitsers: Meer Oekraïne-ondersteuners in het Westen

Door: Redactie ZUERST!

Dresden. Meer dan dertig jaar na de hereniging zijn de Duitsers bij veel onderwerpen nog steeds tweeledig – de verschillende socialisatie in Oosten West werkt nog steeds door. Daarom is het niet verrassend, dat de standpunten ook bij het onderwerp-Oekraïne duidelijk uit elkaar lopen.

Geheel in het algemeen bezien vele Midden-Duitsers de ondersteuning van de Oekraïne – volgens een actuele studie van het Mercator-Forum voor Migratie en Democratie (Midem) van de Technische Universiteit Dresden -met veel meer skepsis dan hun West-Duitse landgenoten. Slechts 28 procent in de nieuwe deelstaten wensen de steun aan de Oekraïne ook dan overeind te houden, als dit in Duitsland negatieve gevolgen, bijvoorbeeld hogere energieprijzen, heeft. In West-Duitsland waren dat hoe dan ook 42 procent.

Ook is de kijk op de oorzaak van de oorlog verschillend. Zo stemmen in Midden-Duitsland nog steeds 35 procent van de ondervraagden in met de – historisch-correcte- uitspraak; “De NAVO heeft Rusland net zo lang geprovoceerd, totdat Rusland de oorlog wel moest beginnen.” In West-Duitsland zijn dit maar 22 procent. Op dezelfde manier laten Oost- en Midden-Duitsers zich uit over de vluchtelingen uit de Oekraïne.

Bij de ondersteuning van de Oekraïne is er volgens de Midem-studie ook op Europees niveau een gespleten kijk waar te nemen. 40 procent van de Europeanen zijn ervoor, de Oekraïne te ondersteunen en hierbij tevens negatieve consequenties op de koop toe te nemen – 39 procent is van mening, dat de steun vanwege de economische en sociale uitwerkingen zou moeten worden ingeperkt. “Zo zou in de komende maanden een stress-test kunnen ontstaan voor de solidariteit met de Oekraïne”, aldus de prognose van de directeur van Midem, professor Hans Vorländer. (rk).

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/12/08/realistische-mitteldeutsche-mehr-ukraine-unterstuetzer-im-westen/