Zes en een half jaar na dato: Zware gevangenisstraffen voor de aanslag van Nice door Islamisten

Door: Redactie ZUERST!

Nice/Parijs. In Frankrijk is een massa-proces geëindigd:Zes en een half jaar na de vernietigende terroristische aansla van Nice, waarbij op 14 juli 2016 de Tunesiër Mohamed Lahouaie Bouhlel op de wandelpromenade des Anglais met een vrachtwagen in razend tempo op een mensenmenigte was ingereden, is thans het vonnis uitgesproken. Een mededader werd dinsdagavond in Parijs veroordeeld vanwege lidmaatschap van een terroristische vereniging, net als een andere van de acht aangeklaagde personen, die worden beschouwd als medeplichtigen en ondersteuners.

Bij de aanslag waren 86 mensen om het leven gekomen, onder wie twee vrouwelijke scholieren en een lerares uit Berlijn. Meer, dan 200 mensen raakten gewond. De hoofddader werd na de daad neergeschoten. De rechtbank achtte bewezen, dat de terroristische actie werd begaan vanuit een islamistische overtuiging, ofschoon concrete verbindingen met de terreurmilitie “Islamitische Staat” niet bewezen konden worden.

De twee tot 18 jaar gevangenisstraf veroordeelde aangeklaagden wisten volgens Justitie af van de overtuiging van hun kompaan en dat hij in staat was, om een aanslag te begaan. Ook moeten zij betrokken geweest zijn bij het zoeken naar een wapen.
De rechtbank vonniste bovendien 12 jaar gevangenisstraf voor de man, die de dader het schietwapen had bezorgd, dat hij bij de aanslag had gebruikt. De andere vijf beschuldigden, die volgens het vonnis eveneens waren betrokken bij het verschaffen van de pistolen of nog een ander wapen,, moeten tussen de twee en acht jaar achter de tralies.

Voor advocate Alexandra de Brossin de Méré, die bij de processen de moeder van één van de gedode Berlijnse scholieren, zowel als de moeder van de lerares vertegenwoordigt, is het vonnis acceptabel. “Voor de civiele partijen en de families van de slachtoffers is het een mooi signaal, dat Justitie zo serieus met de zaak is omgegaan en gedaan heeft, wat ze kón doen, in en zo moeilijke situatie”, zei ze tegen de dpa.

Sinds september had de Speciale Rechtbank inn Parijs de aanslag van Nice op de Rol. Meer dan 2000 autoriteiten en slachtoffers traden als aanklagers op. Gedurende meerdere weken deden ze voor de rechtbank verslag van hun herinneringen. (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/12/14/sechseinhalb-jahre-danach-hohe-haftstrafen-fuer-islamisten-anschlag-von-nizza/