Na ‘wake-up call” van Nehammer: Binnenkort grenshekken aan de Bulgaars-Turkse grens?

Door: Redactie ZUERST!

Wenen/Brussel/Sofia. De “Hongaarse manier” van grensbewaking zet door. Deze dagen had de Oostenrijkse Bondskanselier Nehammer tegen de achtergrond van de aanhoudende massale immigratie van illegalen in Brussel alarm geslagen en zich er voor uitgesproken, “het taboe rond hekken te doorbreken”. Vooral via de Turks-Bulgaarse gens stromen sinds maanden tienduizenden migranten ongecontroleerd richting Midden-Europa en strijken tenslotte in Oostenrijk neer. De EU gaf alleen begrip en ondersteuning te verstaan.

Vrijdag reageerde de Commissie. “Het is aan de Bulgaren, om te beslissen, welke middelen er nodig zijn om zijn grenzen te steunen waarna men graag bereid is, verdere ondersteuning te bewerkstelligen”, aldus een Commissie-woordvoerder. Momenteel bijvoorbeeld is de EU-grensbewakingsdienst Frontex met 137 medewerkers plus uitrusting vertegenwoordigd in Bulgarije.

In het meerjarige financiële kader van de EU is daarnaast voor de jaren 2021 tot 2027 205 miljoen Euro uitgetrokken voor bewakingsuitrusting en trainingsmaatregelen voor Bulgarije. Voorts mag niet worden vergeten, dat de bescherming van de Bulgaarse grens ook door maatregelen langs de algehele migratieroute succes heeft. zo stelt de EU 220 miljoen Euro voor het veiligstellen van de grenzen in Oost-Turkije ter beschikking, waar ook Bulgarije van profiteert. “Wij hebben een partnerschap met Bulgarije, teneinde zeker te stellen, dat het dit werk kan volbrengen, aldus de woordvoerder.

Eigenlijk is dit allemaal niets nieuws. De samenwerking van de EU met Bulgarije heeft tot nu toe de aanhoudende stroom van illegalen niet merkbaar ingedamd.
De Oostenrijkse Bondskanselier, die in zijn vaderland op zijn nek gezeten wordt door de FPÖ, onderstreepte in eerste instantie, dat Bulgarije bij de bescherming van de buitengrens “onze volledige steun” nodig heeft. Dat de Commissie nu bereid is, verdere middelen ter beschikking te stellen, is “een aanzienlijk eerste succes” en “een zeer positief en belangrijk signaal, dat wij Bulgarije bij het beschermen van de buitengrens niet in de steek laten”, aldus de kanselier. Nu zouden “de volgende stappen moeten worden gezet en zouden concrete maatregelen moeten volgen”. (mü).

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2022/12/19/nach-nehammers-weckruf-demnaechst-grenzzaeune-an-der-bulgarisch-tuerkischen-grenze/