Met Oudjaar beelden als uit de Burgeroorlog: Zware aanvallen op politie en brandweer

Door: Redactie ZUERST!

Berlijn//Hamburg. Anders dan in Brussel en in Parijs waren het in Berlijn “slechts” Oudejaarsrellen. Maar: Ze waren heftig en laten vermoeden ,wat er te gebeuren staat, wanneer het binnenkort tevens in andere Duitse grote steden zou “losbarsten”.

Vooreerst zijn er in de nacht van zaterdag op zondag in de Duitse hoofdstad alleen lichtkogels en Oudejaarsraketten ontploft. Hoe dan ook kwam het daarbij gedeeltelijk tot zware aanvallen op ingezette grachten van politie en brandweer. De ambtenaren in functie werden vooral in de multiculturele stadswijken Kreuzberg en Neukölln aangevallen met pyro-techniek en andere gevaarlijke strijdmiddelen. 15 van hen raakten gewond, volgens een eerste opgemaakte balans van de brandweer.

Een woordvoerder van de brandweer verklaarde, dat er geen rekening gehouden was met een dergelijke agressiviteit. In 14 gevallen werden brandweerwagens in een hinderlaag gelokt. Volgens de gegevens werden brandweerlieden met latten, pepperspray en alarmpistolen aangevallen, zowel als bekogeld met bierkratten en belaagd met blusapparatuur. Bovendien hadden personen bij de bluswerkzaamheden doelbewust met vuurbollen en raketten op ingezette krachten geschoten. Ingezette voertuigen werden geplunderd.

In de Sonnenallee werd onder andere een lijnbus in brand gestoken. De brandweer kon niet blussen, aangezien ze door inmenging van “feestvierders” werd aangevallen. Pas met krachtig optreden van de politie kon de brand worden geblust.

Bij een inval in de unaniem bekende Hermannstrasse in Kreuzberg werd daarenboven een bluswagen zwaar beschadigd bij het “onder vuur nemen door pyrotechniek”. “Dit is een nieuwe escalatiedrempel, dat was opzet”, aldus brandweer-woordvoerder Rolf Erbe voor de zender “rbb”.

Rellen vonden tevens plaats in het links-alternatieve stadsdeel van Leipzig, Connewitz, in Hamburg, Essen en in andere plaatsen in Noordrijn-Westfalen. Bijj een brand in een parkeergarage aan de stadrand van Erfurt raakten 40 auto’s beschadigd. (st.)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/01/02/zu-silvester-bilder-wie-aus-dem-buergerkrieg-massive-attacken-auf-polizei-und-feuerwehr/