Eva Petersen en de taalkundige gelijkschakeling van de Berlijnse politie

Door: Manfred Rouhs.

Over de 29 bladzijden tellende taalkundige leidraad voor Berlijnse politieagenten is begin januari 2023 hartelijk gelachen. Vooral het begrip “west-Aziaten”, dat de tot nu toe in ambtelijk Duits gebruikelijke term “Zuidlander’ dient te vervangen, roept hilariteit op. Hadden wij ons tot nog toe steeds afgevraagd, waar dat onheilspellende, in talloze politieberichten tegengekomen “Zuidland” dan wel mag liggen, mogen wij ons thans het hoofd breken over de vraag, wat toch in Godsnaam zoveel west-Aziaten het slechte pad op gedreven heeft.

De “Focus” maakt nu een lange, verdere lijst openbaar van begrippen, die on het kader van de politiek-correcte Nieuwspraak zullen worden uitgewisseld https://www.focus.de/panorama/diskriminierende-sprache-berlin-auf-29-seiten-steht-was-die-polizei-kuenftig-nicht-mehr-sagen-soll_id_182297306.html. Hier valt mij een passend emoji in: Dat van een aap, die beide handen voor het gezicht slaat.

Vroeger werden buitenlanders aangeduid als buitenlanders. Of als “Kanaken”, wat echter geografisch onjuist is en daarnaast altijd al gold als grof en agressief-denigrerend. Vervolgens moesten wij en “Zuidlanders” noemen – of “mensen met migratie-achtergrond”. Thans is het dus in plaats daarvan “west-Aziaat” of “mensen met migratiegeschiedenis”.

Niet zelf geschreven, maar gebaseerd op de 29 intussen veel-bediscussieerde bladzijden heeft een evenzeer mooie als begaafde en welbespraakte vrouw dit bewerkt: Eva Petersen, die in alle ernst de functie bekleedt van “gevolmachtigde voor groeps-betrokken mensenvijandigheid bij de Politie Berlijn”. Jan Modaal denkt immers nog steeds dat alle 26.000 Berlijnse agenten verantwoordelijk zijn voor “groeps-betrokken mensenvijandigheid”, maar nee, het is er maar één, namelijk Eva Petersen. Wanneer zij niet toevallig leidraden produceert voor de ambtelijke Nieuwspraak, geeft zij b. v. in een magazine voor mensen van Afrikaanse afkomst in Duitsland een interview, waarin zij verklaart, waarom personen met een donkere huidskleur vaker dan anderen worden onderzocht op illegale drugs.

Dat is een vorm van reële satire, die men niet zelf kan bedenken.

“Groeps-betrokken mensenvijandigheid” is een ideologische strijdkreet van de links-radicale socioloog Steffen Heitmeyer, die et nu dus is gelukt, de betiteling te worden van een officiële, uit belastinggeld gefinancierde ambtelijke positie. En aldus, zoals dat klinkt, spreekt dan meteen ook de ambtelijke persoon die in het hierboven gelinkte interview over haar werkgever, de Berlijnse Politie, meedeelt: “Wij maken nu eenmaal deel uit van een staat, die een structureel racismeprobleem heeft.” Ook zulke zinnetjes kan men oppikken bij Steffen Heitmeyer.

De politie verklaart zichzelf tot bestanddeel van een statelijk racismeprobleem. Dient dit geen consequenties te hebben? Moet de Berlijnse politie misschien liever niet zichzelf opheffen en zich bij elke individuele drugsdealer In het Görlitzpark, die zij heeft onderzocht, alleen vanwege zijn verkeerde huidskleur, verontschuldigen?

Waarachtig, deze staat heeft problemen!

Door: Manfred Rouhs.
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://www.pi-news.net/2023/01/eva-petersen-und-die-sprachliche-gleichschaltung-der-berliner-polizei/