Italiaanse Oost-Europa-deskundige: Derde Wereldoorlog zal leiden tot een “nieuw Jalta”

Door: Redactie ZUERST!

Parijs. In een gesprek met het Franse onafhankelijke politieke formaat ” Atlantico” heeft de Italiaanse Oost-Europa-deskundige Prof. Leonardo Dini de westers-gedomineerde wereldorde tegen de achtergrond van de huidige Oekraïne-oorlog geen gunstige toekomstprognose in het vooruitzicht gesteld. In het geval van een directe militaire confrontatie met Rusland zal het westen aan het kortste eind trekken, zo oordeelt Dini. Voor het overige bevindt de wereld zich reeds sinds bijna een jaar in staat van een “Derde Wereldoorlog”. Daarnaast is de Oekraïne “onwillig om te verdwijnen”, maar ook alle hoofdrolspelers van de internationale politiek zijn diep in de actuele crisis verstrikt geraakt.

Letterlijk voorspelt Dini: “De NAVO, de Verenigde Staten en Europa kunnen paradoxaal genoeg worden overwonnen. In het beste geval zullen ze slagen in een Pyrrusoverwinning – dit wil zeggen, dat ze formeel zullen overwinnen, evenwel met schrikwekkende verliezen, hoofdzakelijk ten koste van hun autoriteit. En China, Rusland, Noord-Korea, Iran, India en Turkije zullen winnen als ze samen blijven opereren.” Hun overwinning zal leiden tot een “omgekeerd Jalta”, verklaarde Dini met het oog op de “Orde van Jalta” die in 1945 door de toenmalige overwinnaars werd opgericht als direct gevolg van de Tweede Wereldoorlog. In elk geval zal het momentele wereldconflict de Europese grenzen op langere termijn opnieuw definiëren.

Dini houdt het daarenboven voor denkbaar, dat als gevolg van een nederlaag van het westelijke Kamp een “echte” multipolaire wereldorde zou kunnen ontstaan. In dat geval zoden landen met een “echte” democratie profiteren van de nieuwe globale politieke constellatie en de oude leidende wereldmachten vervangen.

Als buitengewoon riskant betitelde Dini het, dat de meeste EU-landen in het kader an hun ondersteuning van de Oekraïne intussen hun wapenarsenalen grotendeels zoden hebben uitgeput. Het wederom aanvullen van de bestanden zal veel tijd en geld kosten, voorspelt de Italiaanse wetenschapper, die lid is van de Italiaanse Sociaaldemocraten (PD). (mü)

Door: Redactie ZUERST!
Vertaling: Theresa Geissler.
Bron: https://zuerst.de/2023/01/11/italienischer-osteuropa-experte-dritter-weltkrieg-wird-zu-einem-neuen-jalta-fuehren/